Blogolj!

Lázár: Mezőhegyes hazánk legerősebb agrárcége lehet

Pintér M. Lajos

Lázár János szerint a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. a példa arra, hogy a magyar állam jó tulajdonos lehet.

Farkas Sándor, Lázár János és Pap István Tibor a mezőhegyesi sajtóeseményen.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter pénteken Mezőhegyesen sajtótájékoztatón hangsúlyozta, a cég már az első évben is közel egymilliárd forintos eredményt ért el, amelyet visszafordít a fejlesztésekbe, egyebek mellett gépbeszerzésekre.

„Ha nem a magyar állam működteti Mezőhegyest, az egész szétesik”

– fogalmazott.

A miniszter emlékeztetett, a magyar állam 2,1 milliárd forintért vásárolta vissza a korábban privatizált céget, mostanáig 22 milliárd forintot fordítottak Mezőhegyes újjászervezésére. Ez a kormány reményei szerint nemcsak a település, hanem egész Békés megye javára válik majd, ugyanis a megyére mint az ország egyik fontos gazdasági és munkaerő-piaci tartalékára tekintenek – jelentette ki. Hozzátette, hogy ezért kötik össze a térséget az M5-ös autópályával, és ezért fejlesztik a békéscsabai repteret is.

Lázár János szerint a mezőhegyesi újjászervezés felfogható egy gazdasági reorganizációs programnak is, ugyanis a tangazdaság – mely 425 embernek ad munkát – nemcsak a térség, hanem a határon túli szórványban élők számára is munkalehetőséget jelent. Az új szarvasmarhatelepre idén 7 milliárd, az új ipartelepre 5 milliárd forintot szánnak, és 8-10 éves megtérülési idővel számolnak. Az öntözésfejlesztést országszerte kiemelten támogatják, szeretnék, ha a mezőhegyesi beruházás ehhez is mintául szolgálna.

A miniszter szerint Mezőhegyes a fejlesztések révén „Európa egyik legjobb mezőgazdasági vállalkozása és Magyarország legerősebb agrárcége” lehet.

Farkas Sándor, a Mezőhegyesi Állami Ménesbirtok újjászervezésének koordinálásáért felelős kormánybiztos kiváló alapozóévnek nevezte a tavalyit, és elmondta, hogy a társaság vagyona 19,5 milliárd forinttal nőtt. (Állami tőkeemelés révén 18 milliárd forint valósult meg.)

Arról is szólt, 2020 után várhatóan változni fog az európai uniós közös agrárpolitika támogatási rendszere, „amire már most fel kell készülni”. Épp ezért a fejlesztések során szeretnék a legmodernebb, high-tech technológiát bevezetni, amivel 2018-ban az ország számára példaértékű precíziós gazdaság alapjait teremtenék meg. A high-tech technológia bevezetésével több millió adat áll majd rendelkezésre, amely reményei szerint 20-30 százalékos hatékonyságjavulást eredményezhet a jövőben. Farkas Sándor elmondta, 2018 második felétől tervezik egy húsmarha-program elindítását, és kidolgoznak egy ösztöndíjrendszert is, ugyanis az agrárium számára leginkább szükséges szakemberek képzésében látják a jövőt.

Pap István Tibor, a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. vezérigazgatója pedig többek között elárulta, tavaly 96 gidrán lovat telepítettek vissza, idén a furioso north-star fajták visszavásárlását tervezik.

A kormány a 2016. november 8-i döntése értelmében vásárolta vissza a 2004-ben privatizált Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, majd a korábban is állami tulajdonú Ménes Kft.-vel összevonva 2017. január 1-vel megalapította a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt.-t. A cél az volt, hogy Európa legszínvonalasabb állami tulajdonú mezőgazdasági vállalkozása jöjjön létre a történelmileg nagy múltú ménesbirtok reorganizációjával.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/47148/pics/lead_800x600.jpg
agrárium,Lázár János,ménesbirtok,mezőgazdaság,Mezőhegyes
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?