Blogolj!

Tovább csökkent (3,8%) a munkanélküliség

Soha nem mért mélységbe, 3,8 százalékra süllyedt a munkanélküliség, ami azt jelenti, hogy szinte minden magyar embernek, aki képes és akar dolgozni, van munkája – jelentette ki Varga Mihály miniszter.

A nemzetgazdasági tárca közleménye rámutat, korszakhatárhoz érkeztünk a foglalkoztatásban, mivel a kormány növekedést támogató politikája, a gazdaság folyamatos erősödése és egészséges szerkezete a munkaerőpiacon is fordulatot eredményez.

A foglalkoztatás dinamikus növekedésének köszönhetően a 2010-es kormányváltás óta mintegy 750 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma. A növekedés döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 570 ezer fővel nőtt a létszám. Varga Mihály elmondta, egyértelmű siker, hogy csak az elmúlt egy évben a hazai elsődleges munkaerőpiacon 85 ezerrel dolgoztak többen, miközben a közfoglalkoztatottak száma 37 ezerrel, a külföldön dolgozók száma 11 ezerrel csökkent. A kormány intézkedései, a hatéves bérnövelési és adócsökkentési megállapodás, a Munkahelyvédelmi akció, az Ifjúsági garancia program, illetve a munkahelyteremtő beruházások támogatása nagyban segítette a munkából élők számának növelését. Természetesen még van az országban munkaerő-tartalék. A jelenleg inaktívakat, a munkanélkülieket, a kisgyerekes anyákat, illetve a nyugdíjasokat is szeretnénk minél nagyobb számban támogatni a munkaerőpiacra történő visszatérésben – tette hozzá.

Varga Mihály kiemelte: folytatni kell a szakképzési- és felnőttképzési rendszer átalakítását, bővíteni kell a munkaerő-mobilitást ösztönző támogatási programokat. Ez utóbbi részeként szélesebb vállalati- és önkormányzati támogatásokat kell biztosítani a munkásszállók építéséhez, kialakításához. A megváltozott foglalkoztatási helyzetben a munkaadóknak is át kell gondolniuk, hogyan tudják a jövőben meglévő kapacitásaikat megtartani és bővíteni. A bérek növelése mellett a kormány külön támogatást biztosít technológiai fejlesztésekhez, a munkaerőt kiváltó beruházásokhoz. A képzési rendszernél pedig sokkal inkább a munkaerőigények alapján kell a programokat, így a szükséges támogatásokat is folyósítani, ebben számítunk a munkaadói- és munkavállalói érdekképviseletekre, a duális képzésben partner Magyar Kereskedelmi- és Iparkamarára is – hangsúlyozta a miniszter.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/46723/pics/lead_800x600.jpg
Nemzetgazdasági Minisztérium,Tovább csökkent (3,8%) a munkanélküliség,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?