Blogolj!

Szép bizonyítvánnyal zárt az első negyedév

Az esztendő első három hónapja már a gazdaság erősödésének újabb időszaka volt. Ezt megerősítették a növekvő keresetekről, a bővülő bölcsődei ellátásról, a CSOK sikeréről szóló információk. EcoBlogstar, 2017. 1. rész.

Az esztendő első hírei között szerepelt a CSOK hódító útjának szélesedéséről szóló információ. A program 2015-ös bevezetése óta idén januárban már 36 ezer igénylést fogadtak be, ezek összértéke 87 milliárd forint. Az otthonteremtés egyike azon területeknek, amelyeken világosan érzékelhető Magyarország erősödése.

Az erősödésnek a munkanélküliség visszaesésében is nagy szerepe volt. Már az esztendő elején arról számolhatott be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy 152 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma 2016 azonos időszakához képest. Ez a kedvező folyamat azóta is csak erősödött.

A stabilizálódó gazdaság teljesítőképességének növekedésére épül a bölcsődei program. Ennek keretében minden településen, ahol negyvennél több háromévesnél fiatalabb gyermek él vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást, kötelező megszervezni a bölcsődei ellátás. Korábban csak a tízezer lakosúnál nagyobb településeken volt kötelező a bölcsődei ellátási.

A gazdaság bővülésének folyamatát erősítette a Nemzetgazdasági Minisztérium számos új pályázata. Áltatluk a helyi gazdaság erősödése mellett leginkább a közlekedési és a környezetvédelmi infrastruktúra nyer ösztönző támogatást.

A kormány erőfeszítései nemcsak a reálgazdaság bővülésében, de a különböző bizonyítványkiállító szervezetek hazánkról szóló jelentéseiben is megmutatkoztak. Ilyen volt az Európai Bizottság februári jelentése is. Varga Mihály így kommentálta a jelentést: „Örülünk annak, hogy korábbi kritikusaink egyre inkább elismerik azt a teljesítményt, ami az ország mögött van”.

Ugyancsak ide kapcsolódik az IMF elismerő értékelése is. A Nemzetközi Valutaalap delegációja ma kiadott állásfoglalásában sikeres folyamatként ismeri el a magyar gazdaság elmúlt években tapasztalt magas növekedését és az államháztartás kedvező folyamatait. Ez hazánknak a világgazdaságba való mind szorosabb integrálódását, így az USA-val való kereskedelmi kapcsolatok fejlesztését is érinti.

A kedvező gazdasági folyamatok fenntartásához a pályakezdők sokrétű támogatása is nélkülözheztetlen. Vissza nem térítendő uniós források elnyeréséről számolt be a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, Rákossy Balázs, amelynek a fiatal munkavállalók lesznek a haszonélvezői. Ez a forrás olcsóbbá teszi a gyakornokok foglalkoztatását, így hozzájárul a közvetlen munkahelyteremtés folyamatához is.

Arról is jó volt olvasni, hogy a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel megkötött megállapodás hatására olyan mértékű béremelés valósult meg 2017 elején, ami tovább növelheti a munkavállalási hajlandóságot és segíti a magyar munkaerő megtartását. Az idő be is igazolta ez előrejelzések helyességét.

(Folytatjuk)

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/46387/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?