Blogolj!

A digitalizáció a gazdaság fejlődésének sarokpontja lesz

Magyarország gazdasági erősödésének a második negyedévben is örvendetes momentumait rögzíthették a médiumok. Eco-Blogstar, 2017. 2. rész.

 Ennek egyik sarokpontja az innováció eddigi helyzete és jövőbeni szükségszerű fejlesztése. Lepsényi István államtitkár arról beszélt, hogy Magyarországnak át kell állnia az innováció-vezérelt gazdaságra. Az iparnak a tudásra, a kutatás-fejlesztésre és az új technológiák alkalmazására kell támaszkodnia.

Emellett, sőt az innovációval összefüggésben a gazdaság fejlődése szempontjából kulcskérdés a digitalizáció is, amelyben nagy segítség az olcsóbb internet. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hangsúlyozta, hogy a kormány célja, hogy minél szélesebb körben terjessze el a digitális szolgáltatásokat, egyszerre javítva ezzel a szolgáltatók versenyképességét és csökkentve a felhasználók költségeit.

A tudatos gazdaságfejlesztés eredménye az is, hogy áprilisban már elmondható volt, hogy ötven hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek. Ezt jó hírt a KSH legfrissebb adataira alapozva kommentálta a nemzetgazdasági miniszter. A lényeg, hogy mind a verseny-, mind a közszférában gyorsult a bruttó és a nettó keresetek emelkedése.

További, régen várt jó hír, hogy a Fitch Ratings befektetésre ajánlott országnak minősítette föl hazánkat.

A fejlődő gazdasághoz kapcsolódik a szakképzésbe való becsatlakozás lehetősége is. A Szakma Sztár Fesztiválon Orbán Viktor javasolta a diákoknak, figyeljenek a gazdasági életre, mert a gazdaság igényei döntik el, ki fog már az iskolapadból elhelyezkedni és kinek az élete futhat esetleg egy rossz döntés miatt “vakvágányra”.

Tény ugyanakkor, hogy miközben egyre több munkahely jön létre, aközben fokozatosan nő az igény a magasabb szakképzettséggel rendelkező munkavállalók iránt. Az viszont természetese, hogy a magasabb szakképzettségű munkavállalók iránti keresletet nem mindig lehet kielégíteni könnyedén. Cseresnyés Péter államtitkár hívta föl erre a figyelmet.

A reálbérek mellett a kiskereskedelemi forgalom is huzamos ideje, 45 hónapja is töretlenül emelkedik idén májusban. A részletes adatok alapán látható, hogy az élelmiszereket megválogatják a fogyasztók és elsősorban a magyar termékeket részesítik előnyben a vásárlásnál.

Mindennek is köszönhető, hogy Három éve nem látott mértékben, 4,1 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017. első negyedévében. A bővülés mértéke jóval meghaladja a nemzetközi intézmények és a piaci elemzők előzetes várakozását, ugyanakkor alátámasztja a tárca számításait. Erről Varga Mihály miniszter adott számot Kínából órákkal korábban hazaérkezve.

Orbán Viktor pedig a parlamentben fogadta az Európai Bizottságtól érkezett tárgyalópartnereit. A megbeszélés tárgya és tétje nem volt kisebb, hogy – egyebek mellett – a gazdaság dinamikus bővülésének és az emberek teherviselésének fenntartása érdekében a rezsicsökkentés védelmében szálljon síkre. Ezt sikerrel meg is tette.

(Folytatjuk)

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/46402/pics/lead_800x600.jpg
Fitch Ratings,innováció-vezérelt gazdaság,Orbán Viktor,Szakma Sztár Fesztivál,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?