Blogolj!

Mi van egy családi nyomda lelkében?

Nagyon érdekes munka a nyomdászat. Állandóan új produktum kerül a kezünkbe - a semmiből -, ami nagyon nagy élmény – enged bepillantást a családi vállalkozás lelkébe Szathmáryné Göttinger Erzsébet, az Ook Press Kft. tulajdonosa.

Szathmáryék tanár-vegyészmérnök házaspárként indultak az életben. Aztán úgy hozta a sors, hogy a férjből nyomdász lett, a feleség pedig egy könyvkiadót indított útjára. Aztán amikor szükség volt a nyomdában segítségre, akkor besegített. Végül ottmaradt.

A kft. 1990-ben alakult. Ötven négyzetméteren 14 ember kezdte meg a munkát. Ma negyvenheten dolgoznak és 2300 négyzetméteres üzemcsarnok ad teret a feladatok ellátásának. Az idő előrehaladtával a cég európai uniós támogatásból technológiai fejlesztést valósított meg, így 10 százalékkal növelte termelési kapacitását.

Fő profiljuk a könyvgyártás. Ezen belül is a kis példányszámú kiadványok felé próbálnak specializálódni, a digitális technika kihívásainak megfelelően. Mint azt Mészáros Sándor, a Kalligram Kiadó ügyvezetője elmondta, az Ook Press Kft. voltaképpen a szlovák nyomdák elől halászta el a Kalligram megrendeléseit, mert ugyanolyan minőségben tudott teljesíteni, mint a szomszédos országbeli konkurensek. A kiadó könyveinek tekintélyes részét ma már az Ook Press Kft állítja elő.

A veszprémi nyomda nemcsak az alapító házaspár miatt családi vállalkozás, de a két fiuk és a menyek is itt dolgoznak. Nekik nincs meghatározott munkakörük, ott lépnek be a folyamatba, ahol a legnagyobb szükség van rá.

Szathmáry Bálint és Gergő a gyerekkorát is a nyomdában töltötte, ott szaladgáltak a raklapok között. S az első görkorcsolyájukra is úgy jött össze a pénz, hogy nyáron az összehordó asztal mellett megdolgoztak érte.

Szathmáryné Göttinger Erzsébet elmondta, hogy hiába emelkedett föl a létszámuk közel ötvenre, az alkalmazottak és a vezetők között megmaradt ugyanaz az egyenes beszéd, amely a családtagok között jellemző. Igaz, a családtagok gyakran a szabad idejükben is a nyomda ügyeiről beszélnek olyannyira, hogy a vasárnapi ebédek náluk rendszeresen átalakulnak termelési értekezletekké.

A családiasságot nagy értéknek tartja Horváth Zoltán gépbeállító is. A szakember gyerekkora óta ismeri a családot, egy utcában nőttek fel, egymással szemben laktak. Így aztán érthető volt az öröme, amikor munkatársak is lettek.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/46365/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?