Blogolj!

Négy százalék feletti is lehet az éves GDP növekedés

A várakozásokat meghaladó adatokkal szolgált a Központi Statisztikai Hivatal az ipari termelés alakulásával kapcsolatban az év első tíz hónapjában. Az adatokat vizsgáló szakértők az egész éves termelési teljesítményt is derűlátóan ítélik meg.

Konkrétan októberben 7,6 százalékkal haladta meg az ipari termelés az egy évvel korábbit. Május óta ez a legmagasabb növekedési ütem. Az év első tíz hónapjában 5,4 százalékkal nőtt a termelés az elmúlt év azonos időszakához képest.

Mindez elsősorban több feldolgozóipari ágazatnak – a számítógépek és az elektronikai termékek, fémalapanyagok és fémfeldolgozási termékek gyártásának, a gépipari ágazatoknak, a gumi- és műanyaggyártásnak – volt köszönhető – hangsúlyozta Paczári Miklósné, a KSH osztályvezetője. A járműgyártás éves növekedése viszont átlag alatti volt októberben. Szeptemberhez viszonyítva az élelmiszeripar és a járműgyártás növekedett - tette hozzá.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője az év egészét tekintve 6 százalék körüli növekedésre számít az ipari termelésben 2017-ben. Az erős ipari teljesítmény, valamint a meglepő, 0,3 százalékpontos harmadik negyedéves pozitív GDP-revízió az októberi kiskereskedelmi adattal együtt arra utal, hogy a negyedik negyedévben reális elvárás lehet a 4 százalék feletti gazdasági növekedés, így további gyorsulás jöhet.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője is úgy ítélte meg, hogy a következő hónapokban dinamikus maradhat az ipari termelés növekedése, részben újabb kapacitások üzembe helyezése és fokozatos felfutása, részben pedig az egyre erősebb európai konjunktúra hatására. Az adatok alátámasztják azon várakozását, hogy a negyedik negyedévben lényegesen gyorsulhat a gazdasági növekedés, így elérhető az idei évre vonatkozó 4 százalékos GDP növekedési előrejelzésük.

A Takarékbank idén 5 százalék feletti növekedésre számít az iparban. Lényegesebb gyorsulást 2018-ban várnak, amikor újabb jelentős autóipari kapacitások (Audi, Mercedes) lépnek üzembe. Az ipar erőteljesebb növekedését a munkaerőhiány akadályozhatja, így előtérbe kerülhetnek, egyes területeken elkerülhetetlenek a technológiai és gépesítési beruházások.

2010 óta az ipari termelés mintegy 31,1 százalékkal bővült - tette hozzá Suppan Gergely.  

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/45697/pics/lead_800x600.jpg
GDP 4 százalék fölött,ipari termelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?