Blogolj!

Schmuck terrorveszélytől félti Paksot, de a migránsoktól nem

Csepreghy Nándor hozzászólása. Távozásakor megtapsolták.

Miközben a társadalom többsége támogatja Paks 2 megépítését, az Ökopolisz Alapítvány által szerda este rendezett vitaesten a résztvevő szakértők, politikusok arról próbálták meggyőzni a kormányzat képviselőit, hogy nem dőlt még el semmi, le kell állítani a beruházást annak érdekében, hogy ne kerüljön túl sokba a magyar adófizetőknek. A szervezők azt ígérték, hogy tények fognak vitázni tényekkel. Aztán ahogy haladt az idő előre a kétórás vitában, egyre inkább kikristályosodott, hogy a kormányoldal képviselői által felsorakoztatott tényeket az LMP politikusai és a beruházást régóta ellenző szakértők éppen a tényekkel nem tudnak mit kezdeni. Már a felállás is asszimetrikusra sikeredett, hiszen jelen volt Schmuck Erzsébet és Fülöp Zoltán, az LMP képviseletében, Mártha Imre, a Magyar Villamos Művek korábbi vezetője, Felsmann Balázs, energetikai kutató, illetve Csepreghy Nándor, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára és dr. Aszódi Attila, a Paksi Atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár. Első ránézésre is látható, hogy a pálya lejt a Paks 2 beruházást ellenzők javára. Ennek ellenére Csepreghy Nándor és Aszódi Attila higgad érveléssel, a tények felsorakoztatásával hiteles válasz tudott adni minden felvetődő kérdésre.

Schmuck Erzsébet például már a kezdet kezdetén szinte lemondott a szakmai érvelésről, amikor jelezte, hogy elhozta az elmúlt időszakban beterjesztett valamennyi interpellációját a témában, de megnyugtatta a hallgatóságot, hogy nem fogja ezeket felolvasni. A megújuló energiatermelés fejlesztése mellett érvelő politikusok és a szakértők is megegyeztek abban, hogy bár a nap- és a szélenergia ára csökken ugyan, de senki nem tudja megmondani, mennyi fog kerülni akkor, amikor Paks 2 várhatóan 2026-ban termelésbe lép. Schmuck Erzsébet azt is határozottan kijelentette, hogy ő mindenképpen atomerőmű ellenes. Napjainkban ugyanis egyre inkább nő a terrorveszély, s az atomerőmű biztonságát ugyanakkor 100 százalékban nem lehet garantálni. Csak zárójelben jegyezzük meg, hogy az LMP is azon pártok közé tartozik, amely nem segíti a kormány nemzetbiztonságot védő politikáját, a migráció számukra a jelek szerint nem jelent ilyen veszélyforrást.

Az mindenesetre kedvező fejleményként volt értékelhető az LMP részéről, hogy legalább Putyin emlegetésétől és a hagymázas Paks III projektről szóló felvetések csatasorba állításától most eltekintettek.

Csepreghy Nándor kifejtette, nem gondja, hogy azokat, akik elvi alapon ellenzik az atomenergiát, őket ilyen vitával meg lehet győzni. Mint mondta, a mindenkori államnak két szempontot kell kiemelten kezelnie: az ellátásbiztonságot, illetve az árak tekintetében is a lehető legoptimálisabb megoldásokat kell megtalálnia. A miniszterhelyettes szerint ugyan elképzelhető, hogy a megújuló alapon termelt áram költsége meredeken csökken majd a következő években, de ez nem vehető biztosra. Kiemelte, a magyar kormány által megkötött szerződés fix árakat tartalmaz, vagyis minden ezt követő költségnövekedés a fővállalkozót terheli, nem a magyar államot. Csepreghy Nándor szerint a Paks 2 projekt jelenlegi társadalmi támogatottsága 54-56 százalék; a politikus szerint a beruházás révén nem kizárható, hogy Magyarország villamos energia importőrből exportőrré válhat a jövőben.

Aszódi Attila jelezte, jó villamos energia rendszert megfelelő energiamixre lehet alapozni. Aláhúzta: „Mi soha nem mondtuk, hogy kizárólag atomenergiával kellene ellátni az országot, az atomenergia hosszú távon 40 százalékot tehet ki a mixben.” „Paks II. azért kell, hogy az évszázad végéig megmaradhasson 40 százalék az atomenergia részesedése” – mondta Aszódi. Csepreghy szerint ha a zöldenergia valóban kifizetődőbb lesz, akkor majd a fosszilis üzemanyagokat pótolhatja ki.

Aszódi Attila aláhúzta, nem igaz, hogy nem folyt vita a kérdésről, hiszen a téma 2008 óta napirenden van, 2009-ben a parlament konszenzussal döntött a bővítésről. Nyomatékosította, mivel Magyarország parlamentáris demokrácia, ezért nem feltétlen célszerű népszavazással dönteni bizonyos kérdésekben. Idézte a Nemzetközi Energiaügynökség friss éves jelentését is, amely az atomenergia növekvő súlyával számol a Párizsi Klímaegyezményben foglaltak teljesülése esetén. Az államtitkár szerint mindemellett Magyarország adottságai is a Paks 2 melletti döntést igazolják. Szó esett az OECD friss jelentéséről is, amely azt mondja, hogy világszinten 2040-re meg kell duplázni az atomenergia termelést, hogy az ellátás megbízható és olcsó lehessen.

Az Európai Bizottság beruházást engedélyező döntésével sem tudtak mit kezdeni az ellenzők. Igyekeztek kétségbe vonni számításaik hitelességét, mondván, hogy a magyar kormány által rendelkezésükre bocsátott adatokkal dolgoztak. Aszódi Attila rámutatott, hogy az Európai Bizottság saját számításokat is végzett, erről is írásos dokumentumok állnak rendelkezésre. Ezek alapján jelentette ki az uniós testület, hogy a Paks II beruházás gazdaságos fejlesztés lesz.

A tendereztetés hiányával kapcsolatban pedig Aszódi államtitkár kiemelte, hogy az Európai Bizottság nem találta szabálytalannak az eljárást.

Csepreghy Nándor valamivel a vita vége előtt távozott. A nem elsősorban kormánypárti elhivatottságú hallgatóság nagy tapssal köszönte meg a korrekt közreműködését.   

Schmuck Erzsébet vita közben

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44854/pics/lead_800x600.jpg
Aszódi Attila,Csepreghy Nándor,Ökopolisz Alapítvány,Paks II,Schmuck Erzsébet
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?