Blogolj!

A hulladék az nem szemét

Ragnar Volarus

 

A Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara az Ipari Tagozat szervezésében tartott konferenciát a „Budapesti építkezések hulladékainak kezelése és újrahasznosítása” címmel. A szakmai fórumot Koji László, az Ipari Tagozat BKIK általános alelnöke, osztályelnök nyitotta meg, aki mint elmondta nagyon speciális témáról van szó, több szakmai osztály is úgy gondolta úgy, hogy erről beszélni kell, és körül kell járni a témát. Az építési és bontási hulladék kezelésének és hasznosításának ma már technológiai- és műszaki akadálya nincsen. A kérdés csupán az, hogy Magyarországon mindez hogyan működhet, mi hol tartunk ebben.

Koji László

Budapesten és az agglomerációs övezetében ebben az évben 1200 milliárd lesz az építési és bontási munkák értéke, amit a magyar építőipar elvégez. Ennek 60%-a az anyag, ami durván egy 700 milliárdos összeg ebből az anyagforgalom ebben a régióban. Ezeknek 5-6%- ából szokott hulladék keletkezni, tehát körülbelül 45 milliárd forintnyi az az érték amit kezelni, lerakni, szelektálni kell. Mindezt úgy, hogy az újrahasznosítás és a környezetvédelem a kulcs, valamint nem elhanyagolható módon ez jó üzlet is legyen a vállalkozóknak.

Elsőként „A hulladékkezelés szabályozottsága” témában Gál István, a Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főosztályról tartott előadást, aki megismertette a jelenlévőket az alapfogalmakkal, a hulladék keletkezése utáni feladatokkal, besorolással, majd röviden szólt a szállítás és kezelés kérdéséről is, kiemelve azt, hogy a kitermelt tiszta talaj is probléma, amely ha nem helyben lesz felhasználva, akkor hulladékként kell kezelni, ez pedig komoly adminisztrációval jár.

Gál István

Másodikként Tolcsvai Rózsa szakértő „A hulladékok keletkezése az építőiparban” előadással folytatta a fórumot, azzal kezdve, hogy az élet minden területén keletkezik hulladék, de nagyon fontos a megelőzés. Az EU irányelvek felé kell közelednünk, érvényesítenünk kell a jogszabályokban leírtakat, és az emberi egészség védelme, a természeti- és építési környezet megóvása, valamint a fenntartható fejlődés biztosítása a kiemelet feladatok.

Tolcsvai Rózsa

A prioritási sorrend a következő: megelőzés, újrahasználatra előkészítés, újrahasznosítás, újrafeldolgozás, hőhasznosítással történő égetés, és a legkevésbé kívánt a lerakás. Az EU 2021-re az építési hulladék 70%-os újrahasznosítását irányozta elő. 2030-ig pedig 10% alá kell csökkenteni a lerakást és el kell érni a települési hulladék 65%, a csomagolási hulladék 75%-os hasznosítását. Magyarországon 100 millió tonna körüli termelési hulladék keletkezik, ennek 30%-át az építő- és építőanyag ipar adja.

Arról viszont, hogy mi a teendő, amennyiben az építőipari hulladékot szállítani kell, Dr. Bubonyi Mária szakértő tartott gyorstalpalót „Az inert hulladékok szállítása” címmel, ami csakis erre vonatkozó engedély birtokában lehetséges. Inert hulladék minden olyan hulladék, amely kémiai és fizikai értelemben is stabil, biológiai úton nem bomlik, nem éghető, nem oldódik, semmilyen módon sem a környezetre. sem az emberi egészségre nem ártalmas, még hosszú távon sem. Az előadás során a hulladék jellegének meghatározásától kezdve, a megrendelő és a szolgáltatást nyújtó felelősségéről és kötelezettségeiről is szó esett, és a szakértő asszony ennek feltételei itt ismertette.

Dr. Bubonyi Mária

 

A következő lépés „A hulladék gyűjtése, hasznosítása, kereskedelme”, amelyről Kovács Zoltán, a MÁVREC Kft-től osztotta meg tapasztalataikat a megjelentekkel. A cég komoly gyakorlati rutinnal rendelkezik az építési és bontási hulladékok kezelésében. Az előadáson szó esett a leggyakrabban előforduló problémákról, a hulladék föld és az inert hulladék hasznosításának kérdésében is érdekes információkhoz juthattunk, de szó esett. a NAV érzékeny anyagok kezeléséről is.

Kovács Zoltán

Rövid szünet után „A hulladékgazdálkodás oktatása, kutatási és innovációs lehetőségei”-ről dr. Gombkötő Imre, egyetemi docens, a Miskolci Egyetem intézetigazgatója ismertette a tudnivalókat. Szó esett többek között az eljárástechnikáról és a nyersanyag-előkészítésről is. Elmondta azt is, hogy kiemelten fontos téma külföldön alapanyagtervezés, ahol már nemcs upán arra törekednek a kutatók, hogy környezetbarát, hanem életciklusa végén könnyen újrahasznosítható legyen az alapanyag. Szintén kitért az EU néhány jövőbeli elvárásáa, tövbbek közt hogy 2030-ig a csomagolás hulladék 75% hasznosítva legyen, vagy a roncsautók esetében elvárt lesz majd a 95%-os hasznosítási arány, melyből legalább 85%-ot anyagában kell újrahasznosítani.

Végezetül Flanek Zoltán szakértő a „Bontási munkálatok során keletkezett veszélyes hulladékok minősítése, kezelése, lehetőség szerinti hasznosítása” témában tartott előadása zárta a szakmai fórumot. A szakértő úr gyakorlati példákkal szemléltette az ágazat eddig elért eredményeit, technológiai fejlettségét és rendkívüli precizitást és az előírások szigorú betartását igénylő feladatokat.

Címkék: BKIK, ipari termelés
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44850/pics/lead_800x600.jpg
BKIK,ipari termelés
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?