Blogolj!

Ukrajnában a gazdaság élénkítése a kamara fő feladata

Kecskés István

A Budapesti Vállalkozói Napok (november 13.-14.-15.) közeledtével blogunk körbejárta a nemzetközi társintézményeket, hogy azok miként, milyen formában és hatékonysággal működnek. Úgy gondoljuk, hogy mindegyiknél találhatunk jó példákat, amelyeket célszerű a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarának is átvennie. Utolsó állomásunk a fagyos Kijev.

 

Az embernek sok minden eszébe jut Ukrajnáról és Kijevről, csak az nem, hogy az itteni cégeknek milyen a kamarai képviseletük. Az Európai Unióba vágyó országban is működik kamara, amelynek azért más feladatai vannak, mint a fejlettebb gazdasággal rendelkező országokban működő társszervezeteknek. A kijevi kamara nemcsak a város, hanem az egész régió vállalkozásait fogja össze, a legfrissebb adatok szerint összesen 1008 céggel van kapcsolata.

Ukrajnában nem kötelező a kamarai tagság, a szervezet legfőbb célja a gazdasági fejlődés népszerűsítése és az ennek megfelelő üzleti környezet kialakítása. A kamarai tagság nem kötelező, de az a cég, amelyik belép az jelentős segítséget kap az érdekképviseletben, sok információhoz jut, a vállalkozás munkatársai képzéseken vehetnek részt és hozzáférhetnek a kamarai adatbázisokhoz. Emellett jogi tanácsadást kapnak, segítséghez juthatnak a regisztrációs eljárásokban, de még a rendezvényeik megszervezését is egyszerűsíti a szervezet.

A szokásokkal ellentétben itt osztályokat működtetnek a kamarán belül, van többek között jogi, képzési, kommunikációs, PR, hitelesítési, de még minőségellenőrzési csoport is. A kijevi kamara fő feladata a gazdaság fejlesztése és tisztára mosása. A lehetőségeket korlátozza az a tény, hogy Ukrajna nem EU-s tagország, így a cégek némi versenyhátránnyal indulnak a nagyobb, több országot is érintő projektekben.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44686/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?