Blogolj!

Madridban nagy feladat az emberek munkához juttatása

Kecskés István

A Budapesti Vállalkozói Napok (november 13.-14.-15.) közeledtével blogunk körbejárta a nemzetközi társintézményeket, hogy azok miként, milyen formában és hatékonysággal működnek. Úgy gondoljuk, hogy mindegyiknél találhatunk jó példákat, amelyeket célszerű a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarának is átvennie. Az izgalmas belpolitikai – és ez által gazdasági – mindennapokat élő Hispániában néztünk körül.

A Madridi Kereskedelmi Ipari és Szolgáltató Kamara regionális feladatokat lát el és az egyik legnagyobb kihívásként azt éli meg, hogy bővítse tagjainak számát. Megdöbbentő adat, hogy Európa egyik nagyvárosában és környékén mindössze 64 cég vezetője gondolta úgy, hogy be kell lépnie a szervezetbe. Ennek egyik oka az lehet, hogy az éves tagdíj 300 euró, de ha vállalati tagságról beszélünk, akkor ez az összeg 2000 euróra rúg – igaz, ezek a befizetések levonhatók az adóból.

Az a vállalkozás, amely úgy dönt, hogy belép a kamarába, az kapcsolatépítő rendezvényeken, kedvezményes tanfolyamokon, szemináriumokon és workshopokon vehet részt. A szervezet emellett üzleti szolgáltatásként fejlesztési és jogi tanácsadást is ad a vállalkozásoknak és segíti a nemzetközi kapcsolatok szorosabbá tételét is.

A jelenleg futó projektjeik közül az egyik legjelentősebb az, amelyben a munkanélkülieket igyekeznek álláshoz juttatni, s ehhez továbbképzéseket is biztosítanak. Emellett létezik szakképzési program is, amely a vállalatok igényeinek megfelelő képzetséggel rendelkező szakembereket biztosít. Ennek keretében közvetítenek a cégek és a munkavállalók között is, összehangolják az igényeket.

A madridi kamara kiemelt feladatának tekinti, hogy segítse a cégalapítást, valamint az üzleti tervek elkészítését is. Emellett mikro hitelek közvetítésével is foglalkozik.

Jól látható, hogy a kamara kiemelt küldetésének tekinti a munkaerőközvetítést – Spanyolországban a magyarnál jóval magasabb a munkanélküliségi ráta – és a tagság bővítése.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44684/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?