Blogolj!

Fitch: jó úton a magyar gazdaság!

Magyarország jó úton jár, ezt a piaci szereplők, az Európai Bizottság és más nemzetközi szervezetek mellett már a hitelminősítők is megerősítik. Pénteken a Fitch Ratings stabilról pozitívra javította a magyar gazdaságra vonatkozó kilátását.

Ez a gazdasági hír voltaképpen nagyon is örvendetes. Mint ahogy az is, hogy a liberális sajtó nem győzi agyonhallgatni, ami szintén azt jelenti, hogy a nemzetgazdaság számára valami nagyon is pozitív dolog történt. Emlékezhetünk, amikor az előző, a szociálliberális kormány szakadék felé vivő gazdaságpolitikája miatt Magyarországot a bóvli kategóriába tolta valamennyi hitelminősítő, nem győztek a most nagyokat kussoló portálok kajabálni, hisztériázni, újjal mutogatva Orbán Viktorra és látszólag idevezető gazdaságpolitikájára. Pedig a leminősítés nem az ő teljesítményüket értékelte, hanem a gazdasági örökségre mondta ki az értékítéletet.

Aztán fordult a kocka, a kormány átalakította a magyar gazdaság szerkezetét, így a kedvező tendenciák folytatódtak. Így a három hitelminősítő egymás után minősítette át hazánkat a bóvliból a befektetésre ajánlott kategóriába. Most pedig további erősödést mérnek nálunk.  

A Fitch elemzői is aláhúzták, hogy hatodik éve csökken az államadósság, a várakozásuk szerint 2019 végére a GDP 69 százalékáig süllyedhet az adósságráta.

– Ez a szint még mindig magas a versenytársainkhoz képest, a baloldali kormányok alatt felvett hitelek törlesztése még sokáig terhet fog jelenteni – emlékeztetett értékelésében Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. – Nemcsak az adósság mértéke, hanem a szerkezete is fontos, a Fitch pozitívan értékelte a belföldi befektetők súlyának emelkedését és a devizaarány jelentős csökkenését – fűzte hozzá.

A gazdasági növekedést a várakozások szerint a belső kereslet élénkülése fogja hajtani, köszönhetően a magas foglalkoztatottságnak és a bérek gyors emelésének. Az újrainduló hitelezés és az uniós források a beruházásokat fogják várhatóan felpörgetni, illetve – reményeink szerint – az európai országok kereslete is erős lesz a magyar áruk iránt.

Jól látszik, hogy külföldön is elismerik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás gazdaságösztönző hatásait, csak a mértékben van eltérés a kormányzati várakozáshoz képest.

Varga Mihály emlékeztetett: a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül

most már a Fitch és a Standard & Poor's is a felminősítésre utaló pozitív kilátást tart érvényben.

A magyar gazdaság alapjai erősek, a növekedés fenntartható pályán van, így minden adott, hogy jövőre a befektetési kategórián belül is feljebb lépjen Magyarországon.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44702/pics/lead_800x600.jpg
Fitch Ratings,jó úton a magyar gazdaság!,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?