Blogolj!

A tudás nem olcsó, de Berlin ezen a téren az élen jár

A Budapesti Vállalkozói Napok (november 13.-14.-15.) közeledtével blogunk körbejárta a nemzetközi társintézményeket, hogy azok miként, milyen formában és hatékonysággal működnek. Úgy gondoljuk, hogy mindegyiknél találhatunk jó példákat, amelyeket célszerű a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarának is átvennie. Németországi kirándulás Berlintől Frankfurtig.

 

A Berlini Kereskedelmi és Iparkamara legfontosabb feladataként az üzleti közösségének érdekeit próbálja védeni mindennemű politikai nyomásgyakorlástól, és egyéni érdekektől. Minden vállalat, amelynek a központja vagy leány ágazata Berlinben helyezkedik el, tagja a Berlini Kamarának. Továbbá tagja a kamarának minden olyan vállalkozás, amely a kereskedelmi adó alanya. A Kamarából nem lehet kilépni, vagy visszavonni a beküldött jelentkezést.

A tagdíjat cégekre szabott online kalkulátorral lehet kiszámolni, amit a cég köteles évente befizetni. A Kamarának jelenleg 292.000 cég a tagja, a koordinációt a szervezet 200 alkalmazottja látja el, amely támogatja a 3500 fős plenáris találkozókat, és a végrehajtó bizottság munkáját.

A Berlini Kamara jog és adó, pénzügy, energia és környezet, innováció, külgazdaság, cégek közti vitarendezés témákban nyújt szolgáltatásokat és tanácsadást.

A szolgáltatások mellett rengeteg eseményt, találkozót szerveznek. Többek közt szemináriumokat, továbbképzéseket, és kerekasztal-beszélgetéseket tartanak, de nem ritkák az előadások politika, gazdaság, üzlet, és kultúra témakörökben. És a világon mindenütt bevett szokás jegyében ők is szerveznek gazdaságpolitikai reggeliket.

Az ingyenes szolgáltatások között szerepelnek az alapvető oktatói ismeretek, a konzultáció „szellemi tulajdonjogok” témában, és a Berlini Kamara konzultációs napján a cégek és a gyakornokok számára is díjtalan a részvétel.

Természetesen fizetős szolgáltatásai is vannak a Kamarának, ezek közül a haladó bérszámfejtés kurzus díja 730 euró, az import alapjai képzés 150 euró, a Vám workshop: az export alapjai 75 euróért vehető igénybe. A részvétel a Kamarai innovációs reggelin 25 euró, és a „Nálunk a választás – a Berlini Kamara modern és sikeres választásai” képzés 600 euró ellenében vehető igénybe.

Tovább utazva, a frankfurti Kamarai központban a következőket tudtuk meg. Németországban minden ipari cég jogilag kamarai tagságra van kötelezve, ez közel 100 ezer vállalatot képvisel a frankfurti régióban. A Frankfurti Kereskedelmi és Iparkamarát tagdíjak segítik hozzá a függetlenségéhez és védik a kormányzati befolyástól. Kis cégeknek 20 euro, zárt részvénytársaságoknak 90 euro, nagy vállalatoknak 10 ezer euro a kötelező éves tagsági díjuk. Az önmagát működtető gazdasági szervezet széleskörű szolgáltatásokat nyújt a cégeknek. Megtalálható köztük banki, biztosítási és más pénzügyi szolgáltatás, az építkezéssel és ingatlannal kapcsolatos ismeretek megosztása.

Jártasak a vendéglátóipar és idegenforgalom szabályozásának, működésének részleteiben, ismerik a szállítás és logisztika szakmai tudnivalóit. Lehet rájuk számítani az üzleti tanácsadás, a média, a reklám, az informatika és a kommunikáció terén, továbbá az iparban és a külkereskedelemben egyaránt.

Az IHK Képzési Központtal együttműködve a kamara kereskedelmi és ipari szakképzéssel, tanfolyamokkal, továbbképzési lehetőségekkel segíti a cégek alkalmazottjainak fejlődését.

A frankfurtiak számos rendezvényt tartanak a vállalkozóknak. Ilyen például a vállalkozás alapjai című szeminárium, amelyen 50 euro a részvétel díja. Szerveznek ingyenes konzultációs napokat szabadalmak, használati minták, védjegyek és formatervezési mintaoltalom kérdéseiről. Szintén nem kerül pénzbe a vállalkozások utókövetését elemző szolgáltatás sem. A stratégiai tervezés, a költségvetés meghatározása, a célkitűzések kijelölése 395 eurós kurzus keretében valósul meg. A törvényes közvetlen marketing szolgáltatás 50 euróba kerül, az ingatlan- és projektmenedzseléssel összefüggő tudnivalók egyaránt 495 eurót kóstálnak. A frankfurtiak is segítenek az ügyfél-orientált kommunikáció tökéletesítésében, amiért 345 eurót kell fizetni.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44549/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?