Blogolj!

Torinóban a mezőgazdaság fejlesztése is fontos

Kecskés István

A Budapesti Vállalkozói Napok (november 13.-14.-15.) közeledtével blogunk körbejárta a nemzetközi társintézményeket, hogy azok miként, milyen formában és hatékonysággal működnek. Úgy gondoljuk, hogy mindegyiknél találhatunk jó példákat, amelyeket célszerű a Budapesti Kereskedelmi és Ipar Kamarának is átvennie. Torinóban jártunk, de nem Juventus-meccsen.

Az olaszországi Torinó, a térség egyik legnagyobb ipari városa. Ennek megfelelően a városban működő kamara is igencsak nagy: a nyilvántartásában 227 ezer Torino tartományban működő vállalkozás szerepel. Ugyanakkor azt érdemes kiemelni, hogy Olaszországban a kamara közintézmény, amely élvezi a törvényi, szabályzati, vezetési és elszámoltathatósági autonómiát és majdnem teljesen ön-finanszírozó.

A bevétel jelentős része a kötelező tagdíjból származik – 53 euró a legkevesebb, 120 a legmagasabb évente befizetendő összeg –, amely döntő hányadát a 315 kamarai alkalmazott bérezésére, illetve a tagok üzleti aktivitásának támogatására fordítják. Jelentős figyelmet fordítanak a cégek reklámozására, a továbbképzések szervezésére, a pénzügyi segítségnyújtásra, a technológiai fejlesztésekre és a külkereskedelmi tanácsadásra.

Érdemes kiemelni, hogy a már említett tagdíjjal kapcsolatban milyen kategóriákkal találkozhatunk, hiszen ez megmutatja, hogy a kamara melyik ágazatát kívánja kiemelten fejleszteni. Nyilván a magánszemélyek fizetik a legkevesebbet, de a mezőgazdasági cégek sem járnak sokkal rosszabbul, hiszen 60 euró az éves tagdíjuk – a más ágazathoz tartozó vállalkozások éppen a dupláját fizetik ennek. Ennek fényében kijelenthető, hogy Torinóban és környékén kiemelt figyelmet fordítanak a mezőgazdasági vállalkozások helyzetbehozására, hiszen kevesebb pénzért kapják ugyanazt a szolgáltatást, mint mások.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/44545/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?