Blogolj!

Napkollektort MFB-hitelből

Sokat hallottam ismerőseimtől, milyen jótékony hatással van a családi kasszára a napkollektor felszerelése. Előnyös a melegvíz előállításában, és a fűtésnél is sok gázt meg lehet vele spórolni.

Ahogy keresgéltem az interneten, rábukkantam a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) ajánlatára, amely korábban kínált, alapból is előnyös hiteleinek feltételein tovább javított. A családi kupaktanács arra bíztatott, hogy nézzek mélyebben utána a részleteknek. Kiderült, hogy a fedezet-biztosítás mértéke is csökkent szeptembertől. A mi esetünkben ez ugye hetven százalék helyett ötven százalék lett, azaz nekünk várhatóan másfél millió forint, amit a házunk biztosít is. Azzal kacérkodunk, hogy a tetőre szereltetünk föl napelemeket. Mi is, hiszen ismerőseimnél ez kétségtelenül nagyon bevált. Ők ráadásul bátrabbak is voltak nálunk, hiszen akkor még ilyen verhetetlen hitelkonstrukció sem állt rendelkezésükre. Előzetes kalkulációnk szerint az egész munka valamivel több, mint hárommillió forintból jönne ki. Az önerő mértéke is kedvező, tíz százalék. Három millió forintos kölcsön esetén, ugye 300 ezer forint. Ha a maximálisan igénybe vehető húsz éves futamidővel számolunk – a végén még mindketten bőven alatta leszünk a lejáratkor elérhető 75 életévünknek –, akkor kb. 12.500 forintos havi törlesztéssel számolhatunk. Ez azért bírható.

Igaz, az ember nem lát húsz évre előre. Ám arra nyugodtan gondolhat, ha most belefér ennyi havi pluszkiadás a családi költségvetésbe, akkor később talán még inkább bele fog férni. Még az is lehet, hogy a jelenlegi gázszámlánk csökkenhet annyival, hogy a kölcsöntörlesztést abból is ki tudjuk fizetni, amit jelenlegi gázdíjunkból megtakarítunk.

Szóval, a lényeg a lényeg, jókor jött ez a vonzó MFB-ajánlat. Még egy kicsit latolgatunk, aztán megszüljük a döntést.

Valószínűleg pozitív lesz.

De a sikert nem sajátítom ki – nem az én műfajom – így az érdeklődő olvasóknak mindenképpen ajánlom böngészni a bank honlapját a további részletekért.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/42411/pics/lead_800x600.jpg
energiahatékonyság növelés,Magyar Fejlesztési Bank,megújuló energia,Napkollektor
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?