Blogolj!

A kormány a hazai kiskereskedelmet támogatja

A kormány segíteni akar a Tesco dolgozóinak bérharcához. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a sztrájkkészültséget hirdető szakszervezeteknek levelében azt írta, hogy a kabinet is szükségesnek tartja a bérek, illetve a létszám rendezését. A tárcavezető aláhúzta, hogy a kormány továbbra is elkötelezett a 2010-ben megfogalmazott kereskedelempolitikai akcióterv mellett.

"Eltökélt szándékunk egy olyan, egészségesebb szerkezetű intézkedéscsomagot javasolni az Országgyűlésnek, amely a munkavállalók védelmére és a fogyasztók érdekeire fókuszáló hazai kereskedelmi szektor létrehozása felé hat."

Mint az Index emlékeztetett rá, az elmúlt években többféleképpen nehezült az áruházláncok élete. Megszüntették az ingyen buszjáratokat, a reklámújságokat, felvetődött továbbá a házhoz szállítás megadóztatása és a parkolóhelyek fizetőssé tétele is.

A friss hírek szerint tárgyaltak a munkabeszüntetés részleteiről a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) sztrájkbizottságai. Az érdekképviseletek országos sztrájkra készülnek, és a két szakszervezet sztrájkbizottsága szerdán is folytatja az egyeztetést – mondta Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke az MTI-nek.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottságának elnöke közölte: a Tesco-dolgozók nem fogadták el a társaság múlt heti ajánlatát, amely szerint a Tesco idén már nem számol béremeléssel, inkább a jövő évi bértárgyalásokra akar koncentrálni. A létszámkérdés rendezésére pedig munkacsoportokat állítana fel a cég, és ezeknek kellene áruházakra és munkakörökre vetítve megállapítani a munkaerőhiány mértékét, amit a dolgozók csupán időhúzásnak tekintenek.

A Tescóval a tárgyalások elméletileg szeptember 11-én folytatódnak.

A KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forint ráfordítást jelentene a cég számára. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég, továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. A szakszervezet szükségesnek tartja, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

A KASZ és a KDFSZ közös sztrájkkövetelései között van például a dolgozói létszám és a bér emelése, a régóta a vállalatnál dolgozó munkavállalók megbecsülése, a bértorlódás problémájának megoldása és a munkaeszközök felülvizsgálata.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/42040/pics/lead_800x600.jpg
Lázás János,szakszervezetek,sztájk,Tesco
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?