Blogolj!

A megbízható adózók (40%) kedvezményeket kapnak

Adózni senki sem szeret, de muszáj. Ha ez így van, akkor érdemes jó képet vágni hozzá, mert a közterhek akkor sem lesznek kisebbek, ha fanyalgunk miattuk. A cégek negyven százaléka átvágta a gordiuszi csomót: jó képet vág az adózáshoz, amit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) NAV honorál is. A második negyedéves rangsorolásnál megbízható státuszt adott nekik, ami azzal jár, hogy az általános 75-nél 30 nappal hamarabb kapják kézhez a visszaigényelt általános forgalmi adót.

Ez a kedvezmény pontosan 208 ezer magyarországi céget érint az 538 ezer szervezet negyven százalékát. Szintén jó hír, hogy 2018-tól a jó minősítésű adózóknál további 15 nappal, 30 napra rövidül az áfa kiutalási határidő. Összesen 295 ezer vállalkozás került az átlagos kategóriába, míg kockázatos minősítést 34 ezer cég kapott.

Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-nek elmondta, ha egy cég kockázatos minősítést kap, de rendezi tartozását, akkor már a soron következő minősítéskor kikerül ebből a kategóriából. Több vállalkozás él is a lehetőséggel, és igyekeznek mielőbb kikerülni a szigorúbb szabályokkal, szankciókkal járó minősítésből. Az első negyedévhez képest a másodikban mintegy két és félezerrel csökkent a kockázatos cégek száma.

Egyébiránt megbízható, jó minősítést kaphat az a társaság, amely időben és pontosan befizeti az adót, kockázatosnak pedig azok a vállalkozások számítanak, amelyek súlyosan megszegik az előírásokat. Általános minősítést az kap, amelyik nem sorolható se a megbízható, se a kockázatos adózók közé - magyarázta az államtitkár.

További kedvezmény, hogy a megbízható cégek adóhatósági ellenőrzése nem tarthat tovább 180 napnál. A bírságok is alacsonyabbak számukra, a kiszabható mulasztási, vagy adóbírság felső határa az általános szankció 50 százaléka lehet. Ezek mellett a jó minősítésű társaságoknak - kisebb elmaradásra - évente egy alkalommal legfeljebb 12 havi automatikus fizetési könnyítés jár, mégpedig pótlékmentesen.

Van tehát értelme az időben történő, pontos adózásnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/41491/pics/lead_800x600.jpg
megbízható adózó,NAV,Tállai András
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?