Blogolj!

Vezetőcsere a GE-nél, magyarországi kihatással

Jeff Immelt, a távozó vezető

Távozik a General Electric (GE) vezérigazgatói posztjáról Jeff Immelt. Jeff Immelt 16 év után július végén válik meg vezérigazgatói poszttól. A 61 éves Immelt december végéig az igazgatótanács elnöke marad. Posztján a cég egészségügyi üzletágának irányítója, John Flannery váltja, aki januártól az igazgató tanács elnöke is lesz egyben.

Az MTI tudósítása rámutat, Immelt irányítása alatt vészelte át a cég a pénzügyi válságot, és az is neki köszönhető, hogy a GE nagy hangsúlyt fektetett arra, hogy az új technológiák piacán is megjelenjen és a digitális technológiára koncentráljon. Az ő döntése volt az is, hogy a General Electric megvált meg a pénzügyi üzletágától, a GE Capitaltől (így többek között a Budapest Banktól is, amelyet ekkor vett meg a magyar állam) és Immelt vezetésével vásárolta fel a GE a francia Alstom erőművi és áramelosztó berendezéseket gyártó üzletágát és a Baker Hughes olajkitermelési szolgáltató vállalatot.

Mindezek ellenére, amióta Immelt 2001-ben átvette a GE irányítását, a cég árfolyama 29 százalékkal csökkent, míg az 500 vezető részvény S&P 500 indexének a mutatója eközben megduplázódott.

A General Electricet 1878-ban alapították, jelenleg pedig a Forbes listája szerint a világ 14. legnagyobb cége, amely globálisan 295 ezer embert, Magyarországon nagyjából 10 ezer embert foglalkoztat, igaz a legfrissebb hírek szerint a dolgozók nagyjából felét foglalkoztató világítástechnikai üzletágától hamarosan megválik a cég.

***

Bársony Farkas, a GE magyarországi első embere, a magyarországi Amerikai Kereskedelmi Kamara elnöke nyilatkozataiban a magyar gazdaságban egyre erősödő szakképzett munkaerős hiányáról beszél. A magyar nemzeti érdekek elkötelezett képviselőjeként is ismert cégvezető a központ tervezett fájó döntése nyomán azon lesz, hogy minél több megszűnő munkahelyet lehessen pótolni a cég megmaradó üzletágaiban.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/39236/pics/lead_800x600.jpg
Bársony Farkas,GE,Jeff Immelt,vezérváltás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?