Blogolj!

Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés útjára lépett

A fejlett nyugat-európai államoktól való évtizedes lemaradás ledolgozására strukturális átalakításokra, modernizációs lépésekre van szükség. A kormány a béreket szeretné a nyugat európai szintre emelni és segíteni a gazdasági szereplőket versenyképességük növelésében.

Magyarország a fenntartható gazdasági növekedés útjára lépett - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásért felelős államtitkára

Rákossy Balázs a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Baranya gazdaságának napja elnevezésű rendezvénye kapcsán elmondta: a magyar gazdaság hibás gazdasági döntések és a világgazdasági válság következtében a 2000-es évek első évtizedének végére kiszolgáltatott helyzetbe került, az elmúlt évek intézkedései révén azonban sikerült konszolidálni, stabilizálni.

Az elmúlt negyedévben 4,2 százalék volt a növekedés, nőtt az ipari termelés, a beruházások - mutatott rá. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra: a fejlett nyugat-európai államoktól való évtizedes lemaradás ledolgozására strukturális átalakításokra, modernizációs lépésekre van szükség. Kiemelte: a béreket szeretnék a nyugat európai szintre emelni, segítik a gazdasági szereplőket versenyképességük növelésében. Utóbbi előmozdítására a Nemzeti Versenyképességi Tanács is dolgoz ki javaslatokat.

Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke úgy vélte, 2-3 évig még fenntartható a gazdaság növekedése, a későbbi tartós növekedés szempontjából döntő lehet, hogy Magyarország meg tudja-e ragadni például a digitális forradalomban rejlő lehetőségeket. Úgy vélte, az oktatáshoz hozzá kell nyúlni a digitális tudás és a nyelvtudás szempontjából, le kell bontani a merev határt szakképzés és felsőoktatás között.

Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke szerint emelni kell a felsőoktatási képzés színvonalát, mert ha nincsenek kiemelkedő fiatal szakemberek, nincs innovációs rendszer sem. Szomorúságának adott hangot, hogy egyre több "jó diák" már egyetemi képzésben is külföldön részesül, ezt szerinte meg kellene akadályozniuk a legjobb magyarországi egyetemeknek.

Sikernek nevezte, hogy jelentősen bővült a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Alapból kifizetett források összege 2015-2016-ban, és évek óta nő a vállalkozások kutatásfejlesztési ráfordítása.
    

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/39085/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?