Blogolj!

Hadházy bajai

A Lehet Más a Politika (LMP) továbbra is Paks II-n köszörűli a nyelvét. Hadházy Ákos társelnök keddi budapesti sajtótájékoztatóján azt nehezményezte, hogy a paksi új blokkok építése rövid időre és koncentrált területen, számos külföldi számára hozna létre munkahelyeket. Szerintük a 4200 milliárd forintos beruházási forrásból akár százezer magyarországi munkahely születhetne, ha inkább energiahatékonysági beruházásokra költenék. Emlékeztetett a bővítésért felelős miniszter, Süli János korábbi kijelentésére, miszerint külföldi munkaerőre is szükség lesz az építkezéshez.

Süli János, a Paksi Atomerőmű két új blokkja tervezéséért, megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter írásban már válaszolt az LMP politikusának kérdésére. A miniszter válaszában aláhúzta, egy finn erőműépítésnél egy időben 4400-an is dolgoztak, akik 55 országból érkeztek oda. Beiktatása utáni tájékoztatóján pedig Süli János arról beszélt, hogy a kivitelezés csúcsidőszakában 8000-8500 szakember dolgozhat majd Paks II. építési területén, a szakértői létszám pedig elérheti az ezer főt.

Hogy az energiahatákonysági beruházások hány munkahelyet teremtenének, az más kérdés. A kormánynak megvan a munkahelyteremtési stratégiája, amelyért Brüsszellel is komoly csatákat kell vívnia. Jó lenne, ha az LMP inkább ebben segítene a kormánynak, mert akkor két legyet lehetne ütni egycsapásra. Új munkahelyeket is lehetne létrehozni és a lakosság továbbra is részesülhet a paksi bővítés miatti olcsó villamosáramból, amit nem lehet kiváltani az LMP által olyannyira szorgalmazott zöldenergiával.

Szakértők szerint ugyanis a naperőművek esetében például a napsütéses napok száma egy évben alig haladja meg a kétszázat – az elektromos hálózatunk azonban ezt nem bírná el. Napsütéssel rengeteg energiát termelnénk, amit nem tudnánk tárolni, így kénytelenek lennénk – nyilván nyomott áron – exportálni. S télen, amikor szükség van az energiára, de nem süt a nap, akkor pedig – természetesen méregdrágán – importálni kényszerülnénk az áramot. Az LMP is tudja, hogy a javaslata kivitelezhetetlen.

A tárca nélküli miniszter az egészséges arányokra törekszik: az összes energiaszükségletnek mintegy hetven-nyolcvan százalékát hagyományos úton állítjuk majd elő, húsz-harminc százalékát pedig megújuló energiából.

Ez a munkahely-„fakszni” azonban a jelek szerint nem is volt olyan fontos Hadházynak. Sokkal fontosabb volt azt valószínűsítenie, milyen vállalkozói kör vehet majd rész a fejlesztésben. Fontos volt neki azt kimondani, hogy a paksi bővítés néhány embernek, helyi, Fidesz-közeli ingatlanspekulánsoknak hoz majd hasznot. Még akkor is ragaszkodott állításaihoz, ha tényekkel ezúttal sem tudta alátámasztani mondanivalóját.

De ez legyen Hadházy baja.

A magyarok viszont annak örülnek, hogy az atomerőmű termelte olcsó áram miatt – a rezsicsökkentés eredményeként – napjainkban 36 forintot kell kilowattóránkánt fizetni az áramért, míg a zöldenergiával kiegészített áramot vásárló németországi fogyasztók 90 forintot fizetnek ugyanazért. S ez a tendencia Paks II. megépülésével meg is marad.

Igaz, hogy ezzel persze nem rukkolhat elő egy ellenzéki párt sajtótájékoztatón.

De ez legyen megint csak Hadházy és a LMP baja!

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/39043/pics/lead_800x600.jpg
Hadházy Ákos,munkahely,Paks II,zöldenergia
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?