Blogolj!

A gazdaság köszöni szépen, jól van!

Varga Mihály sajtótájékoztatóját tartja (Fotó: NGM)

Tizennégy órás repülőút után, Kínából hazaérkezve állt a kamerák elé Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, hogy a KSH legfrissebb növekedési adatát kommentálja. A kedvező adat, amelyet kevesen mertek ilyen mértékben előre jelezni, jó hangulatott adott a sajtótájékoztató résztvevőinek is. Nem véletlenül mondta itt Varga Mihály, hogy a gazdaság, köszöni szépen, jól van!

Három éve nem látott mértékben, 4,1 százalékkal növekedett éves összevetésben a magyar gazdaság teljesítménye 2017. első negyedévében. A bővülés mértéke jóval meghaladja a nemzetközi intézmények és a piaci elemzők előzetes várakozását, ugyanakkor alátámasztja a tárca számításait.

A jó eredmény a novemberi hatéves bérmegállapodás és az adócsökkentések pozitív hatásainak, valamint az ipar és az építőipar jó teljesítményének köszönhető.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint az idei jelentős gyorsulás hátterében három fő mozgatórugó áll. Egyrészt az ipari termelés – a kedvező külső és belső folyamatok hatására – dinamikusan, 7,8 százalékos ütemben nőtt. Másrészt az építőipar is erős lendületet vett: az ágazat kibocsátásának mintegy 25 százalékos megugrása az infrastrukturális és vállalati fejlesztéseknek, valamint a CSOK miatt megugró lakásépítkezéseknek köszönhető. Harmadrészt a hatéves bérmegállapodás eredményeként dinamikusan emelkedő bérek erősítették a keresletet, ami magával húzta a szolgáltató ágazatok teljesítményét.

A növekedési folyamatok értékelésekor fontos hangsúlyozni, hogy

a bővülés fenntartható, a gazdaság teljesítményének gyorsulása mögött nem az eladósodás áll.

Ezt jól szemlélteti, hogy az államháztartás hiánya továbbra is visszafogottan alakul, miközben a külkereskedelmi egyenleg is masszív többletet mutat.

Nemzetközi összehasonlításban is jól szerepelt a magyar gazdaság, az első negyedévben az EU gazdasága átlagosan 1,9 százalékkal növekedett az Eurostat gyorsbecslése alapján, így hazánk bővülése mintegy kétszerese volt az uniósnak.

Amióta Magyarország a saját útját járja, és visszaszerezte gazdasági önrendelkezését, hazánk gazdaságilag is erősödik. Ezért is

fontos, hogy megvédjük hazánk önállóságát a gazdaság-, az adó- és a foglalkoztatáspolitikában is.

A következő negyedévekben is tartósan magas bővüléssel számol a Nemzetgazdasági Minisztérium, 2017-ben a GDP volumene a Konvergencia Programban szereplő 4,1 százalékkal emelkedhet.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/38277/pics/lead_800x600.jpg
GDP 4,1,ipari termelés,Nemzetgazdasági Minisztérium,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?