Blogolj!

Az IMF üdvözli gazdaságunk jó teljesítményét

Az IMF üdvözli a magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét. Eredményként szól egyebek közt az adóreform terén elért eredményekről, a közfoglalkoztatás sikereiről. Ez a minősítés különösen értékes annak fényében, hogy Magyarország az elmúlt években a saját útját járva érte el az eredményeket, s nem támaszkodott az IMF tanácsaira.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága 2017. május 10-én megtárgyalta és közreadta az IMF Alapokmány IV. cikkelye szerinti – ez év február-márciusában Budapesten lefolytatott – gazdaságpolitikai konzultáció megállapításait tartalmazó szakértői jelentést.

A nemzetgazdasági tárca közleménye szerint az IMF üdvözölte a magyar gazdaság több éve tartó jó teljesítményét. A jelentés megállapítja, hogy az elért eredményeket egyaránt elősegítette a támogató gazdaságpolitika, az európai uniós források magas szintű felhasználása, valamint a kedvező külső környezet is. A Valutaalap ugyancsak üdvözli az adóigazgatás reformja kapcsán elért eredményeket: a gazdaság további fehérítését és az adóbeszedés mértékének jelentős javulását. A közfoglalkoztatási program kapcsán elismerően szól az elsődleges munkaerőpiacra átlépést segítő ösztönzők beépítéséről, a termelékenység növelése érdekében tett fontos lépésként értékelve azt.

A szakértői jelentés a 2016. évi lassabb növekedést az EU-források alacsonyabb fokú felhasználásának és ebből fakadóan a beruházások visszaesésének tulajdonítja. 2017 folyamán ugyanakkor – összhangban a hazai gazdaságpolitikai tervekkel – a termelés és a fogyasztás további bővülését, a beruházások élénkülését és a munkanélküliség további mérséklődését várja.

Az IMF értékelése szerint a gazdaság és a bankszektor fejlődése és a hitelezés újraindulása fényében lehetőség nyílik a nem konvencionális monetáris eszközök fokozatos kivezetésére. A szervezet szakértői kiemelik: a stabil üzleti környezet szempontjából fontos a kiszámítható gazdaságpolitika, a szabályozások korszerűsítése és az átláthatóság. A Valutaalap megítélése szerint a növekedésbarát gazdaságpolitikát kiegészítő átfogó strukturális reformok és az európai uniós források hatékony felhasználása által elérhető a potenciális növekedés bővítése és az államadósság további csökkentése.

A Magyarországról szóló jelentés – amely tartalmazza a Valutaalap szakértői stábjának részletes megállapításait és értékelését, valamint a kilátásokról és kockázatokról szóló elemzését – az IMF honlapján lévő linken, ide kattintva olvasható.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/38166/pics/lead_800x600.jpg
adópolitika,IMF,közfoglalkoztatás
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?