Blogolj!

Segíthetnek a robotok a munkaerőhiányon

Lepsényi István államtitkár

A vállalkozásoknak érdemes kiszámolnia, mikor célszerű robotot alkalmaznia a nehéz munkára, amelyre már nem lehet munkaerőt találni. A digitalizáció növeli a cégek hatékonyságát.

Az erőforrásokat az innovatív iparágakba kell irányítani, ha Magyarország fenntartható, a felzárkózást biztosító ütemű gazdasági növekedést kíván elérni - mondta Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára a szaktárca Ipar 4.0 konferenciájának megnyitóján a Budapesti Vásárközpontban.

Az MTI tudósítása szerint az újraiparosításról szóló Irinyi terv megvalósításában fontos szerepet kap a beszállítófejlesztés, amelyre a kormány az idén és jövőre 14 milliárd forint támogatást szán különböző programokban.

Példaként említette, hogy már a megvalósítás szakaszába ért a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban a 2,5 milliárd forintból megvalósuló úgynevezett mintagyárak kialakítása nagyvállalatokkal közösen, ahol a kis- és középvállalatok megismerkedhetnek a digitalizáció, az Ipar 4.0 lehetőségeivel.

Lepsényi István hangsúlyozta a kkv-k beszállítóvá válásának fontosságát, mert ezzel nemcsak a Magyarországon működő nagyvállalatoknál kapnak üzleti lehetőséget, hanem megnyílhat előttük a külpiac is.

A beszállítói program fontosságát hangsúlyozva Lepsényi István elmondta, ezzel hozzájárulnak ahhoz is, hogy a kkv-k szemléletet váltsanak és elfogadják a digitalizációt, felkészüljenek a fejlettebb, innovációs technológiák alkalmazására.

Az államtitkár kiemelte: Magyarország erősíti iparát, ezt mutatja, hogy az idén márciusban az ipar több mint 12 százalékkal, az első negyedévben 7,5 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Lepsényi István kitért arra, hogy az Ipar 4.0 szélesebb körű terjesztésében a tárcát segíti az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform, amely munkájában részt vesznek a magyarországi telephellyel rendelkező nagyvállalatok, technológiai kutatóintézetek, oktatási létesítmények.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/38093/pics/lead_800x600.jpg
digitalizáció,Irinyi terv,Lepsényi István,Robotok
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?