Blogolj!

Tíz százalék feletti bérnövekedésnek örülhetnek a családi kasszák

Ötven hónapja töretlenül emelkednek a reálbérek. Ezt jó hírt a KSH legfrissebb adataira alapozva kommentálta csütörtökön a nemzetgazdasági miniszter. A lényeg, hogy mind a verseny-, mind a közszférában gyorsult a bruttó és a nettó keresetek emelkedése.

2017 első két hónapjában tovább gyorsult a bérnövekedés, 10,3 százalékkal emelkedtek a bruttó és a nettó keresetek Magyarországon a KSH adatai szerint – közölte Varga Mihály.

A nemzetgazdasági tárca közleménye rámutat, a mérsékelt inflációnak is köszönhetően így a bérek reálértéke 7,5 százalékkal nőtt, ezzel 50 hónapja tart a reálbérek töretlen emelkedése hazánkban. Eközben a versenyszektorban dolgozók száma továbbra is kiemelkedő mértékben bővült, 2016 februárjához képest 118 ezer fővel nőtt. Ez történelmi csúcsnak számít 1999, a legalább 5 fős körre vonatkozó intézményi létszámfelmérés indítása óta.

A reálkeresetek emelkedésében döntő szerepet játszik, hogy mind a verseny-, mind pedig a közszférában gyorsult a bruttó és a nettó keresetek növekedése, amit alapvetően a minimálbér 15 százalékos, és különösen a garantált bérminimum 25 százalékos növelése idézett elő – emelete ki Varga Mihály.

Mint mondta, a versenyszférában január-februárban a bruttó és a nettó bérek átlagosan egyaránt 9,2 százalékkal nőttek az előző év elejéhez viszonyítva, ami jelentős gyorsulásnak számít az előző évekre jellemző 4-5,5 százalékos növekedés után. A reálbérek növekedése ebben a szektorban átlagosan 6,4 százalékos volt. A közfoglalkoztatás hatása nélkül a közszférában átlagosan 13,2 százalékkal nőttek a bruttó és a nettó keresetek az első két hónapban.

Ebben igen fontos szerepet játszottak a kormány tavaly év közben és idén év elején megvalósított bérintézkedései is. A közszférában a keresetek reálértéke idén január-februárban átlagosan 10,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a keresetek, ezen belül a kötelező bérminimumok emelését a kormány a novemberi hatéves bérmegállapodásban foglaltaknak megfelelően a munkát terhelő adók 5 százalékpontos csökkentésével nagyban elősegítette.

A foglalkoztatás növekedésében a gazdasági konjunktúra mellett lényeges szerepe van a kormány intézkedéseinek, mindenekelőtt a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeinek és a folyamatos adócsökkentéseknek. Várakozásaink szerint a bérek emelkedésének ez a dinamikája továbbra is fennmarad, ami tovább segíti Magyarország erősödését.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/37385/pics/lead_800x600.jpg
bérnövekedés,KSH,Varga Mihály1
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?