Blogolj!

Műveljük a bosnyák földet!

Nagy terjedelemben számoltak be a Bosznia-Hercegovina-i internetes portálok arról, hogy Mirsad Jašarspahić Bosznia-Hercegovina Gazdasági Kamarájának alelnöke és magyar részről Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke a két kamara együttműködéséről szóló egyezményt írtak alá Szarajevóban.

Aláírva

Az INFORMATIVA beszámolójában kitért arra is, hogy e jeles alkalom kapcsán cégbemutatókra is sor került, a szarajevói „Klas” a  tešanj-i „Dukat” a „Bosman”, a „Bosnet”, és az „Eko sir” Puđa városából, valamint a „Srebreničanka”, az Aida Kommerce”, az „Eko selo Boračko jezero” (Boračko tavi Ekofalu) és a Bosznia-Hercegovina Szövetkezeti Szövetsége. A bemutató alkalmával egyben konkrét javaslatok is elhangzottak a magyar kollégákkal való konkrétabb gazdasági együttműködés megkezdéséről. A munkalátogatást a Bosnyák-Magyar Társaság kezdeményezte és szervezte meg a PKFBiH (Bosznia-Hercegovina-i Föderáció Gazdasági Kamara) Nemzetközi Együttműködési Központjának közreműködésével, hogy alkalmat nyújtsanak az ottani, boszniai gazdasági szereplőknek a közvetlen gazdasági együttműködés kezdeményezésére a magyar kollégáikkal.

A Manager arra is kitért, az egyezmény következtében növekedhet a két ország közötti árukivitel és behozatal, valamint technológia  témákban is együttműködhetnek.

Mirsad Jašarspahić Bosznia-Hercegovina Gazdasági Kamarájának alelnöke elmondta, hogy hosszabb egyeztetések és találkozókat követően jött létre a megállapodás. „Mindenképpen szükséges, hogy a mezőgazdasági termelőink hatékonyan és gyorsan informálódhassanak a hozzánk legközelebbi uniós piaccal rendelkező szomszédtól, és Magyarország, én már tudom, mindig megmondja, hogy az EU esetében, mikor kell „igent” mondani valamire és mikor „nemet”, hogy megvédje a saját termelőit, s ebben sikeresek is. Szeretnénk termelőink számára megnyitni, egy másik ajtót is, hogy a legjobbat kapják a behozatalból, s ez Magyarország esetében így van, s találják meg a boszniai termelők és mezőgazdasággal foglalkozók megfelelő partnereiket abban az országban” – tette hozzá.

Konferencia. A kép előterében Strack Marika, a szervező Bosnyák-Magyar Társaság tagja figyel a konferencián

Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy amennyiben nem számoljuk az EU-tagországokat, akkor Bosznia a hetedik a kiviteli és behozatali rangsorban Magyarországon, de a beszélgetések során a felek számára kiderült, hogy lehet még hova fejlődni.

„A két ország közötti kivitel és behozatal nagyobb volumenű is lehetne. Nagy lehetőségeket látok abban, hogy a magyar cégek új technológiát és tudást hozzanak ide, és legyen szorosabb együttműködés a boszniai cégekkel. Nagy lehetőségeket látok abban is, hogy a Bosznia-Hercegovinában még kihasználatlan földterületeket megműveljék, köszönve ezt magyar befektetéseknek. Bosznia-Hercegovina földrajzi tájegységeiben potenciális, nagy lehetőségek rejlenek, és remélem, hogy az együttműködésünk kiszélesítésére konkrét munkát folytatunk a jövőben” – jelentette ki Győrffy Balázs a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke.

Mi is várjuk a folytatást, bízva a Bosnyák-Magyar Társaság aktivitásában.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/37360/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?