Blogolj!

Az MKB bank a legnagyobbak közé igyekszik

Balog Ádám

Szép sikert ért el az MKB Bank tavaly, hat év után újra nyereségessé vált, az MKB Csoport pedig 9,5 milliárd forint adózás utáni eredményt realizált. Mindezt a Magyar Nemzeti Bank alelnöki tisztéből az MKB Bank vezérigazgatójává előlépett Balog Ádám vezetésével érte el a pénzintézet.

A cég közleménye szerint az MKB Bank vezetése alacsony kamatok mellett valósította meg a pénzintézet működési költségeinek csökkentését, a hatékonyság növelését, valamint a céltartalék-képzést.

Az elmúlt évben tovább javult a bank tőkeerőssége, tőke-megfelelési mutatója 12 százalékra nőtt. Tudatos munka eredményeként egy év alatt jelentősen, 20-ról 12 százalékra csökkent a nem teljesítő hitelek aránya. 2015-höz képest 23 százalékkal bővült a teljesítő hitelállomány.

A lakossági új hitelkihelyezések nagymértékben növekedtek, a szerződött lakáshitelek összege több mint duplájára nőtt az előző időszakhoz képest. A Private Banking ügyfélkör tovább bővült, a kezelt ügyfélvagyon meghaladta a 340 milliárd forintot. Bevezetésre került a Prémium Bank szolgáltatás is. Erősödött a Vagyonkezelési és Treasury üzletág is.

Az MKB komoly sikereket könyvelhetett el a jegybanki növekedési hitelprogram harmadik fázisában, melyből a piaci részesedése közel 14 százalékos, illetve a Széchenyi Kártya programban, amelyben a bank piacrésze a kihelyezett állomány alapján 19 százaléka volt.

A pénztintézet 2016-ban összesen mintegy 20 milliárd forint exportösztönző hitelt helyezett ki vállalati ügyfelei részére, ezzel az év végi záró állomány 41 milliárd forintra nőtt, ami 54 százalékos növekedést jelent. A vállalati finanszírozás további fontos eszköze maradt a faktoring.

Az MKB piaci részesedése a teljes vállalati betétállományban 10,7 százalékot ért el.

2016-ban kiemelkedően sikeres évet zártak az MKB leányvállalatai is. Az MKB-Euroleasing a korábbi kizárólagos gépjármű finanszírozáson túl az eszközfinanszírozással is bővítette tevékenységét. Ezzel egy év alatt dobogós, univerzális lízingcéggé vált. Az MKB Alapkezelő fennállása legeredményesebb évét zárta.

Balog Ádám vezérigazgató kiemelte: „Az elmúlt évek számunkra az MKB Bank átalakításáról szóltak. A 2016-os szép eredmény a legjobb pillanat arra, hogy lezárjuk a reorganizációs időszakot. Fontos eredmény ez, jelentős állomása annak az útnak, amelyen haladunk céljaink elérése felé. Azon dolgozunk, hogy az MKB Bank megérdemelt helyére, a három legnagyobb univerzális bank közé tartozzon Magyarországon. Hosszú távú, alapos terveink vannak, tartjuk klasszikus banki értékeinket és haladunk a legmodernebb technológiák alkalmazásának irányába”.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/36375/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?