Blogolj!

Tíz százalékkal emelkedtek a keresetek

A napi feladatok teljesítése közben nem árt kis figyelmet fordítani gazdasági környezetünk alakulására. Márcsak ezért, hogy tisztában legyünk vele, hogyan változik családi mikrogazdaságunk viszonya a nagy közös pénztárcához. A legfrissebb hírekből kiderül, hogy jól.

Tíz százalékkal, 273.800 forintra emelkedtek a keresetek januárban, ami azt jelenti, hogy a családok is érezhetik a tavaly novemberi hatéves bérmegállapodás hatását – jelentette ki Varga Mihály budapesti sajtótájékoztatón. A nemzetgazdasági miniszter elmondta, a mérsékelt inflációt figyelembe véve kimagaslóan, 7,5 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek, ezzel 2013 eleje óta, azaz 49 hónapja töretlen a reálbérek emelkedése hazánkban, ami jól mutatja, hogy Magyarország erősödik.

A szaktárca közleményéből kitűnik, a munkaadói és a munkavállalói érdekképviseletekkel megkötött megállapodás hatására olyan mértékű béremelés valósult meg az év elején, ami tovább növelheti a munkavállalási hajlandóságot és segíti a magyar munkaerő megtartását.

A kötelező legkisebb bérek emelését a kormány a munkáltatói adók csökkentésével, azaz a bérek után fizetett szociális hozzájárulási adó 27-ről 22 százalékra való mérséklésével segítette elő.

2017. január 1-től nőtt a kétgyermekes családok által igénybe vehető kedvezmény összege, így esetükben az átlagosnál is gyorsabban nőttek a nettó keresetek.

Varga Mihály kiemelte, az intézményi adatok szerint a versenyszférában soha nem látott mértékű, 87 ezres létszámbővülés következett be egy év leforgása alatt, ami a munkahelyek számának dinamikus bővülését jelzi. A legalább 5 főt foglalkoztató vállalkozásoknál a létszám így első alkalommal haladta meg a 2 milliót, ami történelmi csúcsnak számít 1999 vagyis az e körre kiterjedő létszámfelmérés indítása óta.

A foglalkoztatás növekedésében a gazdasági konjunktúra mellett lényeges szerepe van a kormány intézkedéseinek, a gazdaságfejlesztési programoknak, az adócsökkentéseknek és a Munkahelyvédelmi Akció kedvezményeinek.

Az erős munkaerő-kereslet fennmaradását segíthetik a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, az alacsony nyersanyagárak, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása – közölte a nemzetgazdasági miniszter.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/36332/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?