Blogolj!

Magasabb adóbevételek, erősödő gazdaság

Varga Mihály miniszter sajtótájékoztatón jelentette be az új, kedvező adatokat

A legfrissebb nemzetgazdasági adatok is alátámasztják, hogy Magyarország jó úton jár, gazdaságpolitikája segíti azon célok elérését, amelyet a kormány a társadalom életminőségének javítása érdekében maga elé tűzött.

Az év első két hónapját 180,4 milliárdos többlettel zárta az államháztartás központi alrendszere, ami az elmúlt több mint másfél évtized legkedvezőbb egyenlegének számít. Az adatok alapján már látható, hogy hatnak a tavaly novemberi, hat évre szóló adócsökkentési és béremelési megállapodás intézkedései.

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye szerint a számok mögé tekintve az látható, hogy a központi költségvetés 144,2 milliárd forintos, illetve az elkülönített állami pénzalapok 48,4 milliárd forintos többletet, míg a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 12,2 milliárd forintos hiányt mutattak. Csak az idei év februárját vizsgálva is jelentős, 57,0 milliárd forintos többletet láthatunk.

A két év azonos időszakát összehasonlítva – hasonlóan az elmúlt hónapokhoz – ismét elmondható, hogy a magasabb (különösen az általános forgalmi adóból és a személyi jövedelemadóból származó) bevételek játszottak döntő szerepet az egyenleg alakulásában. Ezek mögött a kedvező gazdasági folyamatok, a gazdaságfehérítő, valamint a meghozott foglalkoztatáspolitikai intézkedések hatásai húzódnak meg.

Utóbbi esetén a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás emelhető ki, amelynek eredményeként a minimálbér és a szakmunkás minimálbér korábban soha nem látott (15 és 25 százalékos) emelésében állapodott meg a kormány az érdekvédelmi szervezetekkel. Mivel a januári fizetéseket az emberek február elején kapták kézhez, ebben a hónapban – a legfontosabb élelmiszerek áfa-csökkentésének nyomán is – többet költhettek fogyasztásra.

Emellett magasabb összegben teljesültek az előző évhez képest az állami vagyonnal kapcsolatos befizetések, továbbá az uniós támogatások utólagos megtérítései is. A kiadások esetén a 2014-2020-as uniós programok megvalósításának növekvő hazai finanszírozását érdemes megemlíteni.

A nemzetgazdasági tárca várakozásai szerint a 2017-re vonatkozó uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél reális és biztonsággal teljesíthető.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/35708/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?