Blogolj!

A lakossági áramárak tagállami meghatározása elemi társadalmi érdek

Európai összehasonlításban hazánkban a második a gáz, ötödik legolcsóbb pedig a villanyáram ára. A nemzeti árszabályozást mellőző országokban ugyanakkor az elmúlt években átlagosan 20 százalékkal emelkedett az árszint. Van tehát mit megvédeni az Unió tervezett rezsicsökkentés-ellenes intézkedéseivel kapcsolatban.

Magyarország továbbra is ragaszkodik a lakossági áramárak tagállami szabályozásához, ezt több más uniós tagállam is támogatja, ellentétben Brüsszel véleményével - mondta Aradszki András, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) energiaügyekért felelős államtitkára Budapesten sajtótájékoztatón.

A lakossági fogyasztókra vonatkozó tagállami szabályozás nem zavarja az elektromos áram piacát és nem ellentétes az alapdokumentumokkal, így az energiaunióval sem. Hozzátette, hogy a versenynek nem a lakossági fogyasztóknál, hanem a nagykereskedelmi piacon kell megvalósulnia, írta az MTI.

Elmondta, hogy az energiaunió a tervek szerint a piac támogatására hivatkozva kivezetné a lakossági áram árának tagállami szabályozását, miközben az ellátás felelősségét továbbra is a tagállamoknál hagyná az unióban.

Hozzátette: a magyar kormány ezzel nem ért egyet, a drasztikus és gyors kivezetés ellen több tagállam, például Franciaország és Szlovákia is felszólalt. Utalt arra is, hogy 2010 és 2015 között csak azokban az EU-tagállamokban nem drágult a villamos energia a lakosság számára, ahol szabályozták az árakat, tehát a piaci alapú szabályozás az árak emelkedésével járna együtt. Magyarországon ma az egyik legalacsonyabb az áram lakossági ára Európában, a szabályozást mellőző országokban pedig az elmúlt években átlagosan 20 százalékkal emelkedett.

Az államtitkár aggályosnak nevezte azt is, hogy Brüsszel korlátozná az energiamix megválasztásának jogát, mivel a szénszegény energiatermelési módokat eltérő súllyal veszi figyelembe, a megújuló energiának nagyobb kedvezményeket biztosít, mint a nukleárisnak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/35709/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?