Blogolj!

Csökken a fogyasztói bizalom, zuhan az árfolyam

A Gazdasági Versenyhivatal GVH) januári vaskos büntetése után a tőzsdén is fokozatosan romlik a Duna House (DH) részvényeinek árfolyama. Ha valaki most sürgősen ingatlant akarna értékesíteni, kevesen ajánlanák neki jó szívvel a DH közreműködését.

A Duna House tavaly novemberi részvénykibocsátása óta már 14 százalékkal alacsonyabb az árfolyama, ebből csak idén 12 százalékot csökkent ez az érték. Az árfolyamesés januárban vált erőteljesebbé, amikor – ahogy arról több alkalommal is (1. és 2.) beszámoltunk – a Gazdasági Versenyhivatal 76 millió forintos bírságot szabott ki a Duna House-ra és az Otthon Centrumra, amiből a DH közel 50 milliót volt kénytelen kicsengetni. Az ok a szokásos, a cégek összejátszottak, kartelleztek, így károsították meg a fogyasztókat.

Azt követően, hogy a vállalat közzétette legfrissebb, 2016 negyedik negyedévi számait, az árfolyamesés az elmúlt napokban tovább gyorsult.

Kedvezőtlen fejlemény, hogy a cég üzemi eredménye, tehát az aktuális árbevétel és a költségek aránya 62 százalékkal csökkent. Ezen belül például a franchise irodák eleve veszteségesek voltak, a saját irodák eredményessége pedig 13 százalékkal csökkent. A cégcsoport adózás előtti eredménye 59, adózott eredménye 67 százalékkal esett vissza. Bár az egész éves árbevétel (4,8 milliárd forint) és az adózott eredmény (1,17 milliárd forint) még soha nem volt olyan magas, mint 2016-ban, az erősödő negatív tendenciák egyáltalán nem tesznek jót a Duna House megítélésének. Szemlátomást fogy a szervezettel szembeni fogyasztói bizalmi tőke.

A statisztikák szerint, ha nem változik a piac, illetve a papír iránti kereslet, akkor év végére mínusz 40 százalék körüli veszteséggel is lehet reálisan számolni. Ez azt is jelentheti, hogy becsapták a részvényvásárlókat. Gyanakodni lehet a szándékosságra is, hiszen a részvénykibocsátást megszakították, amikor a hitelközvetítési jutalék törvényi változása bekövetkezett. Ekkor már a DH pénzügyi mutatói romlottak, de – mindezek ellenére – szinte változatlan kondíciókkal bocsátották ki a részvényt.

A januári nagy összegű GVH bírság után ez több mint aggasztó. A nemrég létrehozott ingatlanalap kapcsán több piaci szakértő is aggályosnak látja a helyzetet. Az alapkezelői díj, illetve részvényhez jutás ügynöki díjai ugyanis nagyon magasak. Ennek következtében könnyen elképzelhető, hogy az ingatlanalap-tulajdonosoknak is éppen úgy okozhatnak kárt, mint ahogyan ez a részvények esetében feketén-fehéren látszik.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/35420/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?