Blogolj!

Több hitelminősítő is követheti a kedvező döntést

Újabb jó hír érkezett, ezúttal Japánból, amely arról szól, hogy felminősítették hazánk államadósság besorolást. Éppen akkor, amikor Orbán Viktor parlamenti beszédét, amelyben arról számolt be, hogyan teljesített a magyar gazdaság 2016-ban, illetve az elmúlt hat évben, nagy hevülettel igyekszik cáfolni az ellenzék. A tényekről szóló hírek azonban – amelyek most a Távol-Keletről érkeztek – sosem erősítik meg a hazugságokat.

A magyar gazdaság emelkedő pályán van, a japán hitelminősítő legfrissebb döntése további lehetőséget biztosít arra, hogy a gazdaság növekedése és a stabil államháztartás mellett az ország a folyamatosan csökkenteni tudja kockázatait – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter az M1 aktuális csatornán arra reagálva, hogy a Japan Credit Rating Agency (JCRA) japán hitelminősítő kedden felminősítette a magyar államadósság besorolását.

Az MTI tudósítása szerint a miniszter kiemelte: a JCRA döntésével pozitív képet adott Magyarországról. A hitelminősítő jelentésében kedvezően értékelte a tavalyi jó gazdasági teljesítményt, a kormány fegyelmezett költségvetési politikáját, a folyamatosan csökkenő államháztartási hiányt, valamint a kormánynak a szociális partnerekkel aláírt hat éves adócsökkentési és béremelési megállapodását is – mondta a miniszter. Mindez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben és 2018-ban is lendületesebb, erőteljesebb gazdasági növekedés alakulhat ki.

Közölte: „2017 és 2018 szintén olyan kilátásokkal teli két év lehet, ahol a hitelminősítők mellett a külföldi befektetők is úgy ítélhetik meg, hogy Magyarországon érdemes beruházni, érdemes befektetni”.

A miniszter felidézte, hogy a JCRA szakemberi január végén Magyarországra látogattak. A tárgyalásokon a kormány és a japán hitelminősítő munkatársai egyeztettek az adópolitika változásairól: a társasági adó és az alapvető élelmiszerek (tej, tojás, baromfihús) általános forgalmi adójának csökkentéséről, valamint a tavaly megkötött bérmegállapodás révén életbe lépő munkáltatói járulékcsökkentésről.

A változások révén a kormány lehetőséget lát arra, hogy „ne csak a fogyasztás növekedjen a keresetek emelkedésével, hanem a közterhek csökkentésével párhuzamosan befektető barátabb és befektető koncentráltabb, munkahelyteremtő gazdaságpolitika valósuljon meg” – hangsúlyozta a miniszter.

A japán hitelminősítő döntése vélhetően hozzájárul majd ahhoz, hogy idén a többi hitelminősítő intézet is fokozatosan egyre jobb és jobb kategóriába minősítse Magyarországot – mondta a miniszter.

Az NGM közleménye kiemelte: a japán hitelminősítő lépése is mutatja, hogy Magyarország erősödik, a gazdaság teljesítményét külföldön is elismerik. A JCRA elsősorban a japán befektetők számára készít hitelminősítéseket és elemzéseket. A felminősítés így elsősorban Magyarország jenben denominált kibocsátásai miatt fontos.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/34163/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?