Blogolj!

A gyakorlati tudás megszerzés az agráriumban is fontos

Varga Mihály a konferencián (Fotó: NGM)

A gyakorlati tudás megszerzése a mezőgazdaságban is rendkívül fontos, akárcsak az iparban. A jövőben ezen a területen is nagyobb szerepe lesz a duális képzésnek. Az innovatív, versenyképes tudás nélkül ugyanis a jó agráradottságok ellenére is nehéz lesz állni a sarat a versenytársakkal szemben.

A mezőgazdasági szektorban is kiemelt figyelmet kell fordítani a fiatal, megfelelő szakmai felkészültséggel és vállalkozó kedvvel rendelkező termelőkre – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Fiatal Gazdák Magyarországi Szövetségének budapesti konferenciáján.

Mint a szaktárca közleménye megállapítja, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar a nemzetgazdaság stratégiai ágazatai, melyek fejlődésére a kormány kiemelt figyelmet fordít.

A miniszter kiemelte, sikerként értékelik, hogy az agráriumban az elmúlt években kedvező folyamatok indultak el, és jól láthatóan erősödik az ágazat. Teljesítménye hatodik éve emelkedik, és évről évre rekordértéket ér el. Varga Mihály kiemelte: a 2016-os gazdasági növekedésben meghatározó volt a mezőgazdaság szerepe. A hozzá szorosan kapcsolódó élelmiszeripar 2010 óta összesen 40 százalékkal, folyamatosan bővült.

A mezőgazdaság területén az egyik legnagyobb feladat a fiatal gazdálkodók számának emelése – mutatott rá a szakminiszter kiemelve, hogy elsősorban a fiatal gazdálkodóktól várható el, hogy korszerű, innovatív ismereteikre, az együttműködés iránti nyitottságukra alapozva életképes, hosszútávon fenntartható gazdaságot hozzanak létre. Mint mondta: legutóbbi adatok szerint a gazdálkodók 58 százaléka 55 év feletti, ezzel szemben a 35 év alattiak aránya a szektorban mindössze 6 százalékot tett ki.

Ahogyan a teljes magyar szakképzési rendszer átalakítása során, úgy ezen a területen is nélkülözhetetlen a szakképzés és a felsőoktatás fejlesztése, a korszerű és gyakorlati tudás átadása érdekében – fejtette ki a tárcavezető. Az iparhoz hasonlóan, az agrárium területén is erősíteni kell az egyetemek és a termelés kapcsolatát, szélesítve a duális képzés lehetőségeit és összekapcsolva a termelést a kutatás-fejlesztéssel – tette hozzá Varga Mihály.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33979/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?