Blogolj!

Az adók csökkentésével versenyelőnyhöz juthat az ország

Jólesik a szemnek együtt látni azokat az eredményeket, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt hat-hét évben elért. Az Európai Kereskedelmi Kamarák Szövetsége elnökségének résztvevői is elismerően bólintottak rájuk egy mai tanácskozáson.

Az elmúlt években Magyarország minden főbb gazdasági mutató tekintetében jelentősen javult, ezzel lehetővé vált, hogy lefektessük a következő évek új gazdaságpolitikájának alapjait – hangsúlyozta Varga Mihály az Európai Kereskedelmi Kamarák Szövetségének budapesti elnökségi ülésén.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett eseményen a nemzetgazdasági miniszter emlékeztetett: a tavaly novemberben megkötött hatéves bérmegállapodás nemcsak a bérek emelkedéséről, hanem hatékonyság- és versenyképesség-növelő lépésekről is szól – írja a nemzetgazdasági tárca közleménye.

Varga Mihály az elmúlt évek eredményei között említette többek között a 2013 óta tartó gazdasági növekedést – kiemelve, hogy tavaly az uniós transzferek nélkül is 2 százalékkal nőtt a magyar gazdaság teljesítménye –, az Európában egyik legnagyobb mértékben, 2011 óta 6 százalékponttal csökkenő államadósságot, a 17 éve nem látott kedvező helyzetben lévő államháztartást, az alacsony inflációt és a bővülő kiskereskedelmi forgalmat is.

A magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, és ezt tavaly a hitelminősítők is elismerték: immár mind a három nagy hitelminősítőnél a befektetési kategóriába került Magyarország – emelte ki a miniszter hozzátéve, hogy ezzel nemcsak az ország tőkevonzó képessége javult, hanem mintegy 10 milliárd forinttal csökkenhet az elkövetkező egy-másfél évben az adósságfinanszírozás költsége is.

A tárcavezető a foglalkoztatottságról szólva elmondta: 26 éve, vagyis a rendszerváltás óta nem dolgoztak olyan sokat Magyarországon, mint napjainkban. Több mint 4,4 millió embernek van munkája Magyarországon - ha ezt összehasonlítjuk a 2010-es állapotokkal, elmondhatjuk, hogy ma 700 ezerrel többen dolgoznak, a munkanélküliek száma pedig a felére csökkent.

A miniszter szerint különösen kedvező, hogy a foglalkoztatottság bővülését a bérek emelkedése is kíséri, a 47. hónapja növekvő reálbéreknek köszönhetően a reálkeresetek 15 százalékkal többet érnek a 2010. évinél. Hozzátette: a novemberi bérmegállapodásnak köszönhetően 6 év alatt 40 százalékkal emelkedhetnek a reálkeresetek Magyarországon, a munkáltatói adóterhek nagymértékű csökkentésével pedig további versenyelőnyhöz juthat az ország. Mindez érdemi pozitív lökést adhat a gazdaságnak, lehetővé téve, hogy a következő években 2-3 százaléknál is nagyobb mértékű gazdasági növekedés valósuljon meg.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33948/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?