Blogolj!

Mosolygós többlettel zárt az államháztartás januárban

A legfrissebb adatok is alátámasztják, hogy Magyarország erősödik. A kormány a 2017-es költségvetés végrehajtásakor változatlanul elkötelezett a kiszámítható és felelősségteljes közpénzügyi gazdálkodás mellett.

Az államháztartás központi alrendszere 2017 januárjában 123,4 milliárd forint többlettel zárt, ami a korábbi évekhez viszonyítva is kedvező első havi egyenleget jelent, hangsúlyozza a nemzetgazdasági tárca közleménye.

Ezen belül a központi költségvetés 65,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 25,5 milliárd forintos, míg az elkülönített állami pénzalapok 32,0 milliárd forintos többletet mutattak. 2016. január hónapban az államháztartás központi alrendszerének egyenlege ugyancsak pozitív eredményű (92,4 milliárd forint) volt.

A két év január havi egyenlegét összehasonlítva elsősorban a különféle adóbevételek (társasági adó, általános forgalmi adó, jövedéki adó, szociális hozzájárulási adó és járulékok) idei kedvezőbb alakulását fedezhetjük fel. Ez főként továbbra is a reálgazdasági folyamatoknak, valamint a gazdaság fehérítését, illetve a foglalkoztatás bővülését célzó kormányzati intézkedések eredményességének köszönhető. Mindemellett az állami vagyongazdálkodást érintő költségvetési bevételek teljesültek magasabb összegben az előző évhez képest. A kiadások tekintetében pedig a szakmai fejezeti kezelésű előirányzatok uniós kiadásainak az emelkedését érdemes megemlíteni a 2014-2020 időszak operatív programjaihoz kapcsolódóan.

Az egyes alapvető élelmiszerek áfájának és a vállalkozások terheinek csökkentése, az otthonteremtés korábban soha nem látott mértékű állami támogatása, a minimálbér és a szakmunkás minimálbér jelentős emelkedése – ezek jellemzik leginkább az idei költségvetési évet. Ennek nyomán több pénz marad a magyar családoknál, biztonságot nyújtva ezzel számukra. A 2017-re vonatkozó kedvező makrogazdasági előrejelzések mellett az uniós módszertan szerinti 2,4 százalékos hiánycél reális és teljesíthető.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33763/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?