Blogolj!

CSOK: az építési engedélyek száma 2,5 szeresére nőtt

Az otthonteremtési program változatlanul népszerű a fiatalok körében, az építkezések nagy száma pedig jótékony hatással lesz a gazdaság erősödésére, az építőipar teljesítményének bővülésére.

Decemberben rekordösszegben, 9,6 milliárd forint értékben kötöttek szerződéseket. Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára azt mondta, a program 2015-ös bevezetése óta már 36 ezer igénylést fogadtak be, ezek összértéke 87 milliárd forint. Az otthonteremtés egyike azon területeknek, amelyeken világosan érzékelhető Magyarország erősödése – írta az MTI.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériuma család-, ifjúság-, és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kijelentette: a 2016-os év az otthonteremtésé volt, és a kormány elkötelezett a program folytatása mellett, hogy idén is családok tízezrei juthassanak saját tulajdonhoz.

A fiatalok egyre bátrabban alapítanak családot és vállalnak gyermeket: húsz éve nem volt olyan magas a gyermekvállalási kedv, mint most. Ehhez hozzájárult az otthonteremtési program és annak legfontosabb eleme, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) is.

Az összes csok-támogatás csaknem 60 százalékával, 51 milliárd forinttal az új lakást építő vagy vásárló családokat segítették. A támogatásoknak csaknem felét nagycsaládosok kapták, vagy azok, akik vállalták, hogy legalább három gyereket nevelnek. További 5 ezer családnak tudtak 22 milliárd forint értékben áfa-visszatérítést adni.

A múlt évben több ponton is bővítették a csok-támogatásra jogosultak körét.

Az idén a tavalyihoz képest mintegy 30 százalékkal nagyobb forrást, 211 milliárd biztosítottak az otthonteremtési programra.

A növekvő lakásépítési kedv az adócsökkentéseknek is köszönhető. Az új lakások áfájának csökkentése és az egykulcsos szja, a bővülő családi adókedvezményeknek köszönhetően több pénz marad a gyermeket nevelő családoknál.

Az otthonteremtési program népszerűségét jelzi, hogy egy év alatt 2,5-szeresére nőtt az építési engedélyek száma, és ez a növekedés az ország minden területén tapasztalható.

A kormány sajnálja, hogy a baloldal és a Jobbik rendszeresen támadja az otthonteremtési intézkedéseket. Ha rajtuk múlna, eltörölnék a programot. A baloldal kormányzása idején egyszer már meg is tette ezt. Amíg a mostani kormány hivatalban van, addig a családok számíthatnak az otthonteremtési programra.

1
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33572/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 1 db hozzászólás érkezett!
Piroska 2017-01-31 20:43:24
Örülök ennek a cikknek. Ha a szerző kimoderálja ezt a hozzászólást, egyáltalán nem haragszom meg érte, de van egy Facebook-csoportom, amelybe a CSOK iránt érdeklődőket várom. https://www.facebook.com/groups/741755985968801/
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?