Blogolj!

Szuperalacsony a munkanélküliségünk az EU-ban

Az erősödő gazdaság újabb kedvező adatát tudhatta meg hétfőn a közvélemény. Lendületesen, 152 ezer fővel nőtt a foglalkoztatottak száma az előző év azonos időszakához képest 2016. utolsó negyedévében.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatóján áttörésként értékelte, hogy a foglalkoztatás növekedésével párhuzamosan egyszerre csökkent a külföldön és a közfoglalkoztatásban dolgozók száma. A 2010-es kormányváltás óta több mint 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, ami döntően a hazai versenyszférában következett be, ahol 486 ezer fővel nőtt a létszám.

A tárcavezető ismertette: az utolsó negyedévben a munkanélküliek száma 205 ezer főre mérséklődött, így a munkanélküliségi ráta éves alapon 54 hónapnyi folyamatos csökkenést követően rekord alacsony szintnek számító 4,4 százalékon áll.

Magyarországon ezzel a harmadik legalacsonyabb munkanélküliségű ország az Európai Unióban, a hazainál csak Csehországban és Németországban alacsonyabb a munkanélküliség szintje. Ezzel párhuzamosan a 15-64 éves korosztály aktivitási rátája egy év alatt 1,6 százalékponttal 70,7 százalékra emelkedett.

Varga Mihály szerint a kormány kezdeményezésére megkötött hatéves bérmegállapodás, amely a minimálbér és a garantált bérminimum jelentős emelését, illetve ezzel párhuzamosan a munkaadói adóterhek érdemi mérséklését tartalmazza, ösztönzi a vállalatok hatékonyságjavító törekvéseit és hozzájárul ahhoz, hogy tovább emelkedhessen a magas hozzáadott értéket előállítani képes munkakörökben foglalkoztatottak száma.

Így a megállapodás hatására a kedvező munkaerő-piaci folyamatok fennmaradása mellett a gazdasági növekedés további élénkülése prognosztizálható a következő időszakokban. A szakminiszter elmondta, a foglalkoztatás folytatódó bővülése irányába hat a háztartások növekvő fogyasztása, a vállalatok bejelentett kapacitásbővítései, a kormány intézkedései következtében fellendülő lakásépítések, valamint az EU-s források kifizetésének felgyorsítása is.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33552/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?