Blogolj!

Februárban már látszani fognak a megemelt bérek a kereseteken

Cseresnyés Péter

Üdítő olvasni róla, hogy a béremelések 2017-ben is folytatódni fognak, ami további reálkereset-emelkedést vetít előre. Mindez annak köszönhető, hogy januártól érdemben megemelkedett a minimálbér és garantált a bérminimum. Nőttek továbbá a munkáltatói adócsökkentések, valamint a közszférában zajló programok is kedvező hatást gyakoroltak a reálkeresetek alakulására.

Negyvenhét hónapja, közel négy éve folyamatosan emelkednek nemcsak a bruttó, hanem a reálbérek is – mondta Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára a Központi Statisztikai Hivatal adataira reagálva az M1-gyen.

Az elmúlt év első tizenegy hónapjában a reálbér emelkedés 7,5 százalék volt, ez alapján mindenki közel egy havi bérrel többet tud hazavinni, a vállalkozásoknál 6,8, a közszférában 10 százalék felett volt a reálbér növekedése.

Cseresnyés Péter hangsúlyozta, hogy a tavaly novemberben megkötött bérmegállapodás hatása a januári munka után kapott februári kifizetésnél már látszani fog.

A tavaly novemberi megállapodás nemcsak a bérekről szól, hanem jelentős adócsökkentést is tartalmaz. 2017-ben a munkabérre rakódó adóterhek 5 százalékkak mérséklődnek. Ez a cégeknek lehetőséget ad arra, hogy ne csak az alacsony, hanem a magasabb bérkategóriában is tovább emeljék a fizetéseket 2017-ben.

Az államtitkár felidézte, hogy a kormány korábbi döntése értelmében a közszférában dolgozók bérét ütemezetten növelik. Példaként említette, hogy a pedagógusok bérének emelése több éve tart, az egészségügy, a rendvédelem, a szociális területen dolgozóknál is tervezetten növekszik a fizetés.

Az NGM közleményében kiemelte, hogy a versenyszférában – a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál – ismét kimagasló mértékű, 55 ezres létszámbővülés ment végbe 2015 novemberéhez képest.

A versenyszférában és a közszférában tapasztalható béremelések a magyar gazdaság erősödését bizonyítják.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33338/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?