Blogolj!

A bölcsődei ellátás is bővül Magyarországon

Szívet melengető hír: korábban csak a tízezer lakosúnál nagyobb településeken volt kötelező a bölcsődei ellátási forma, januártól azonban már minden olyan településen gondoskodni kell erről, ahol negyvennél több háromévesnél fiatalabb gyermek él vagy van legalább öt olyan gyerek, akinek a szülei igénylik ezt az ellátást.

A bölcsődei rendszer fejlesztésének köszönhetően a háromévesnél fiatalabb kisgyermeket nevelő családok és a bölcsődei dolgozók is érezhetik, hogy Magyarország erősödik – mondta Novák Katalin család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkár.

A 2014-2020 közötti fejlesztési ciklusra 100 milliárd forint fejlesztési forrást irányoztak elő a bölcsődék és óvodák fejlesztésére. A cél, hogy 2020-ra 60 ezerre nőjön a bölcsődei helyek száma, ami 33 százalékos bővülés, írja az MTI.

Szintén a kisgyermeket nevelőket segíti az ingyenes étkezés kiterjesztése, így már nem csak a legszegényebb, de az átlagos jövedelemmel rendelkező családoknak sem kell fizetniük ezért. A bölcsődések és az óvodások 90 százaléka ingyen kap naponta négyszer, illetve háromszor enni.

A bölcsődei felvételinél is könnyítést vezettek be. Január elsejétől már nem csak a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesülő családok, hanem a nagycsaládosok, a védelembe vett gyerekek, valamint a gyermeküket egyedül nevelők is előnyt élveznek a felvételnél.

Ezzel együtt bővült a gyerekek napközbeni elhelyezésének lehetősége. 2017-től már négyféle ellátástípus közül választhatnak a szülők: az eddig megszokott mellett lesz mini, családi és munkahelyi bölcsőde is.

Novák Katalin úgy fogalmazott, Magyarországon hagyományosan nagyon jól működnek a bölcsődék, így cél az is, hogy a dolgozók minél nagyobb anyagi megbecsülést kapjanak.

A felsőfokú végzettségű kisgyermeknevelőket 2016 elején bevonták a pedagógus életpályába, ami 900 ember esetében mintegy 50 százalékos béremelkedést jelentett. Tavaly szeptemberben további 3,5 százalékkal nőtt a bérük, az idén szeptemberre tervezett emelkedéssel pedig ismét 3,5 százalékot emelnek a fizetésükön. Így átlagosan havi bruttó 302 ezer forintra emelkedik az érintettek bére - emelte ki.

A középfokú végzettségű kisgyermeknevelők bére a garantált bérminimum idei emelkedésével és a pótlékkal együtt 2017-ben átlagosan mintegy 202 ezer forintra emelkedik a korábbi átlagos 153 ezer forintról, ez mintegy 32 százalékos növekedés – mondta Novák Katalin.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33313/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?