Blogolj!

A Moody's hitelminősítőt 864 millió dollárra büntette a bíróság

A magyar állampolgárok számára talán némi elégtétel, hogy hazánkat méltatlan módon hosszú időn keresztül a bóvli kategóriába soroló Moody’s hitelminősítőt keményen megbüntették.

Beleegyezett a világ második legnagyobb hitelminősítő cége, a Moody's, hogy 864 millió dolláros bírságot fizessen az amerikai államnak, amiért hozzájárult a pénzügyi válság kirobbanásához - írja az MTI. A céget azzal vádolták az amerikai hatóságok, hogy jó hitelminősítést adott azoknak a jelzálog fedezetű értékpapíroknak, amelyekről később kiderült, hogy semmit nem érnek és amelyek így magukkal rántották először a Lehman Brothers bankot, aztán az amerikai pénzügyi rendszert, aztán az egész világgazdaságot. A több éve húzódó ügyet vezető államügyész szerint a Moody's a nem tartotta be a saját hitelminősítő standardjait és átláthatósággal kapcsolatos ígéreteit sem, amikor ezeket a termékeket értékelte.

Persze nem a Moody's volt az egyetlen hitelminősítő, amelyik remek befektetésként ajánlotta az értéktelen papírokat. A Moody's-hoz hasonló vádak miatt korábban a Standard and Poor's több, mint 1,3 milliárd dollár bírságot szabtak.

A most létrejött megállapodás értelmében a Moody's mintegy 437 millió dollárt fizet az amerikai igazságügyi minisztériumnak, a többi pénzt pedig a vizsgálatban részt vett 21 amerikai szövetségi állam között osztják szét.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33166/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?