Blogolj!

500 milliárd forinttal stabilabb államháztartás

A gazdaság teljesítménye és a kormány meghozott intézkedései nyomán 490 milliárd forinttal több adó és járulék folyt be a költségvetésbe 2016-ban, mint egy évvel korábban. Köszönhető ez főként annak, hogy egyre több embernek van munkája, valamint emelkednek a keresetek mind a verseny-, mind a közszféra számos területén.

A kormány adócsökkentési politikájának és eredményes költségvetési gazdálkodásának köszönhetően az államháztartás egészének hiánya 2016-ban ismét igen alacsonyan alakult és ezzel összefüggésben a GDP-arányos államadósság is érdemben csökkent – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter sajtótájékoztatón.

Tavaly az államháztartás központi alrendszerének előzetes halmozott pénzforgalmi hiánya 848,3 milliárd forint volt, ami 389 milliárd forinttal alacsonyabb a 2015. évinél.

Ezen belül a központi költségvetés 771,6 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 75,2 milliárd forintos, az elkülönített állami pénzalapok pedig 1,5 milliárd forintos hiánnyal zárták az évet. 2015-ben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 1.237,2 milliárd forint volt.

A tavalyi év utolsó hónapját tekintve a központi alrendszer hiánya 907,6 milliárd forintot tett ki.

Így például a személyi jövedelemadó egy százalékpontos csökkentése vagy a családi adókedvezmény növekedése ellenére is 262 milliárd forint pluszbevétel származott a foglalkoztatáshoz köthető adókból. A vállalkozások részéről ugyancsak magasabban alakultak a befizetések. Kiadási oldalon viszont az uniós kifizetések ciklikussága a tavalyi évben erősen éreztette a hatását, hiszen ezek 700 milliárd forinttal kisebb összegben alakultak, mint 2015-ben, a 2007-2013-as programidőszak záró évében.

A tavalyi költségvetést 2015-ben a korábbi gyakorlattól eltérően már a tavaszi ülésszakban elfogadta az Országgyűlés, ami a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget erősítette. Módosítását is a kormány csak egyszer kezdeményezte 2016 áprilisában többletforrások biztosítása céljával többek között az oktatásra, az otthonteremtési elősegítésére, valamint számos infrastrukturális fejlesztés megvalósítására.

Az év végén a költségvetési mozgástér nyújtotta további lehetőségeket kihasználva a büdzsé módosítása nélkül számos szakterület részesülhetett még pluszforrásban úgy, hogy mindez nem veszélyeztette az államháztartás – a költségvetési év egészét végigkísérő – stabilitását – hangsúlyozta Varga Mihály.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/33019/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?