Blogolj!

A nagy bejelentések időszaka

A nagy bejelentések időszaka volt 2016 negyedik negyedéve. Negyven százalékos reálbér-emelkedés várható öt év alatt, 9 százalékos lesz a vállalati nyereségadó, 10 ezer forintos ajándék a nyugdíjasoknak, hazánk élen a családok támogatásában, jövőre havonta 30 ezer forintot tud megtakarítani a mintegy 350 ezer kétgyerekes család. Eco-Blogstar, 2016. 4. rész.

Szakemberek meghallgatásával folytatta munkáját az Alstom Metrókocsi Beszerzéseket Vizsgáló Ideiglenes Bizottság. A Fővárostól, illetve a BKV-tól kapott, több ezer oldalas iratanyag áttekintése közben olyan jogi és közbeszerzéssel kapcsolatos kérdések merültek fel, amelyek szükségessé tették szakértők bevonását is. A 2006-os viszonyokat tekintve is szokatlan, és ezért komoly kérdéseket vet fel, hogy az Alstommal kötött szerződésben 50 % előleget határoztak meg, melynek kifizetését nem az elvégzett munkához, hanem időhöz kötötték.

Szép eredménnyel zárult Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter Brüsszeli tárgyalása. Az úgynevezett aszfaltkeverő ügyben három éve zajlik a huzavona. A vita arról szólt, hogy a 2013-as ellenőrzésekor az Európai Bizottság szerint Magyarország korlátozta a versenyt az EU-s finanszírozású útépítési pályázatoknál azzal, hogy csak olyan cégek indulhattak, amelyeknek az adott úttól legfeljebb 50 kilométerre van aszfaltkeverő üzeme.

Negyven százalékos reálbáremelkedés várható öt év alatt. A rendszerváltoztatástól az emberek azt várták, hogy mielőbb ausztriai színvonalon élhessenek. Ez a vágy egyelőre nem valósult meg, sajnos a bérek továbbra is jócskán elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. A kormány béremelési szándékai azonban biztatóak ezen a területen is.

A Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat. A magyar gazdaságpolitika sikereit így a nemzetközi szervezetek és a piaci befektetők után már mind a három nagy hitelminősítő is elismeri.

Jövőre egyszámjegyű, 9 százalékos és arányos lesz a vállalati nyereségadó, ami egyaránt vonatkozik a kis- és középvállalatokra és a nagyvállalatokra – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Regionális Digitális Konferencián.

Gazdaságtörténeti jelentőségű bérmegállapodást írt alá a kormány a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel 2017-2018-ra. A béremelésért magyarok milliói dolgoztak meg, a plusz forrásokat senki nem kapja ajándékba. A most aláírt megállapodás úgy is értelmezhető, mint a következő évekre vonatkozó új gazdaságpolitika kiindulópontja.

Az már bizonyos, hogy a nyugdíjasok többségének a szokottnál is kedvesebb lesz a karácsony. Olyan ajándék is kerül a fa alá, amivel nem számoltak. S olyan idős embereknek is meglepetést hoz a Jézuska, akiknek már nincs hozzátartozójuk. 2017-re jó hír a nyugdíjasoknak a fontos élelmiszerek áfájának csökkenése, a rezsicsökkentés "megvédése", a 10 ezer forintos egyszeri juttatás és az 1,6 százalékos nyugdíjemelés.

Jó hírekről számolt be Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere hétfőn az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt. Az egészségügy és a szociális területen egyaránt komoly előrelépések történtek az elmúlt esztendőben. Hazánk az élen a családok támogatásában.

Az idei évhez hasonlóan jövőre ismét ötezer forinttal emelkedik a két gyereket nevelők családi adókedvezménye. A kormány 2015-ben döntött arról, hogy 2019-ig a duplájára emelik a két gyereket nevelők családi adókedvezményét, vagyis a korábbi húszezer forintról negyvenezer forintra. A 2017-es emelésnek köszönhetően jövőre havonta 30 ezer forintot tud megtakarítani a mintegy 350 ezer kétgyerekes család.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32754/pics/14826849204614053_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?