Blogolj!

Hét család kapott házat Maroslelén

A vidéki városok, kistelepülések egyik jelentős problémája az, hogy az iskoláikat elvégzett fiatalok jelentős része elhagyja a szülőföldjét és máshol keres magának boldogulást. Ez több megközelítésből is veszteség a falvaknak, de leginkább azért jelent problémát, mert a fiatalok elvándorlásával öregszik a település és a helyi vállalkozások is munkaerőhiánnyal küzdenek.

Oktatás, munka, lakás – ez a három dolog tudja helyben tartani a fiatalokat. Erről beszélt Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter, országgyűlési képviselő, aki vasárnap hét új szociális bérlakást adott át a Csongrád megyei Maroslelén. Lázár János hozzátette, hogy a kormány mindhárom területen jelentős támogatást nyújt, aminek egyik visszaigazolása, hogy a miniszter választókerületében, Hódmezővásárhely és Makó térségében 2010-ben még 12 százalék volt a munkanélküliség, ám mára hat százalék alá csökkent. Emellett természetesen fontos az oktatás, hogy esélyt kapjanak a fiatalok, akik a kistelepüléseken sokkal nehezebb helyzetben vannak, mint nagyvárosi kortársaik.

A harmadik fontos pont pedig az otthon kérdése.

E hét új otthon létrehozását támogatta a kormány Maroslelén, a települési önkormányzat kezdeményezésére. Ez hét fiatal családnak jelent jó kezdetet a családalapításhoz – mondta Lázár János.  

A bérlakások építéséről két évvel ezelőtt döntött a képviselő-testület, s a terveikkel megkeresték Lázár Jánost, aki Martonosi György független polgármester elmondása szerint azonnal a kezdeményezés mellé állt, s a település egy évvel ezelőtt 130 millió forintot kapott a projekthez, amely így száz százalékos kormánytámogatással valósulhatott meg.

A hét átadott lakás 48-52 négyzetméter alapterületűek és az építkezéssel egyértelműen az volt a cél, hogy a fiatalok ne hagyják el a szülőfalujukat.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32628/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?