Blogolj!

Óriáshitel-program a gazdaság élénkítéséhez

A gazdaságélénkítés legjelentősebb programjának keretében új eszközöket –  közel 550 milliárd forintot – állít csatasorba a kormány jövő év februárjától. A lehetőségek az ország kevésbé fejlett térségeiben is gyorsan és könnyen elérhetőek lesznek, elősegítve a vidék felzárkózását. Forrást többek között infokommunikációs fejlesztésekre, energiahatékonysági beruházásokra, kapacitásbővítésre vagy élelmiszeripari komplex beruházásokra lehet igényelni.

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. (MFB) és a Nemzetgazdasági Minisztérium közös sajtótájékoztatón jelentette be tíz új, európai uniós hitel- és vissza nem térítendő támogatással kombinált hitelprogram érkezését. Az új lehetőségekkel összesen 536,79 milliárd forint uniós forráshoz juthatnak a vállalkozások az ország 422 MFB pontján. A hitelprogramok visszatérítendő forrásaihoz rendkívül kedvező feltételekkel, általában 15 éves futamidővel és 0-2 százalékos kamatszint mellett juthatnak a vállalkozások, 10 százalék saját forrás biztosítása mellett.

A tízféle új hiteltermék jövő év februárjától válik elérhetővé a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP), illetve a Versenyképes Közép-Magyarország Operatív Program (VEKOP) keretén belül.

Bártfai-Mager Andrea, postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos a sajtótájékoztatón elmondta: Magyarország Kormánya a gazdasági növekedés, a versenyképesség növelése és a foglalkoztatás bővítése érdekében használja fel a 2014-2020 között rendelkezésre álló európai uniós gazdaságfejlesztési forrásokat.

A programok jelentős részében nem önálló hitelre, hanem kombinált termékekre pályázhatnak a mikro-, kis- középvállalkozások. Ez azt jelenti, hogy hitel mellett vissza nem térítendő támogatás is elérhető lesz számukra.

Rákossy Balázs, a Nemzetgazdasági Minisztérium európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára hangsúlyozta: a jelenlegi programozási időszakban a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a Pénzügyi eszközök és szolgáltatások fejlesztése prioritási célra összesen mintegy 730 milliárd forint áll rendelkezésre. A kormány a tervek szerint ezen összeg 80 százalékát hirdeti meg 2016 végéig. A ma bejelentett 537 milliárd forintos keretösszeg várhatóan 2017 februárjától válik elérhetővé a vállalkozások számára.

Ezzel az elmúlt évtizedek egyik legjelentősebb gazdaságélénkítő programja zajlik Magyarországon.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32379/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?