Blogolj!

Magyarország erősödik, komoly többlet az államháztartásban

Az elmúlt hónapok adatai rendre azt mutatták, hogy másfél évtizede nem volt ilyen stabil az államháztartás helyzete, mint napjainkban. Nincs ez másként novemberben sem, amikor az államháztartás egyenlege 59,3 milliárd forintos többlet mutat. A kedvező tendencia egyértelműen bizonyítja, hogy a kormány felelősségteljes gazdálkodást folytat, ennek eredményét pedig minden magyar ember megtapasztalhatja, írja a nemzetgazdasági tárca közleménye.

A novemberi egyenleg a központi költségvetés 10,9 milliárd forintos, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 8,9 milliárd forintos hiányából, valamint az elkülönített állami pénzalapok 79,1 milliárd forintos többletéből tevődik össze.

Tavaly a január-novemberi időszakot nézve 970,7 milliárd forintos hiányt láthattunk, jelentős részben az uniós támogatások hazai megelőlegezése miatt.

Októberhez hasonlóan az év utolsó előtti hónapja ugyancsak többlettel zárt, ami 2,0 milliárd forintot tett ki. Ennek legfőbb indoka, hogy a költségvetés most számolhatta el az ún. „aszfaltügy” átutalásait, miután a magyar kormány és az Európai Bizottság között megszületett az erre vonatkozó megegyezés.

A kormány célja változatlanul az, hogy olyan intézkedéseket hozzon, melyekkel minden magyar ember léphet egyet előre a saját életében. Ezek közül történelmi jelentőségű, hogy a novemberi hatéves bérmegállapodás nyomán erőteljes bérfejlesztés indulhat el jövőre, miközben a vállalkozások adóterhei szintén mérséklődnek. Ezáltal hazánk a versenyképesség tekintetében új fokozatba kapcsolhat, hiszen így a korábban feltételezetthez képest is nagyobb gazdasági növekedés várható a következő években, megőrizve a költségvetés stabilitását.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32398/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?