Blogolj!

Adni jó – talán rájönnek a kormányhivatalokban is

Óriási médiavisszhangra talált Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter minapi közlése, hogy nem a posta viszi darabonként 480 forintért a 2,7 millió nyugdíjasnak az Orbán Viktor által bejelentett tízezer forintos Erzsébet-utalványt, hanem a kormányhivatalok dolgozói segítenek. Így ugyanis sokkal olcsóbb a kézbesítés, és karácsonyra vagy legkésőbb a két ünnep között ezzel a módszerrel is megérkezhetnek az utalványok a nyugdíjasokhoz. Az írásokból az derült ki, hogy a kormányhivatali dolgozók morgolódnak az ötlet és megvalósítás módja ellen.

Semmilyen fennakadást nem okoz az ügyintézésben és semmilyen hátránnyal nem jár a járási és kormányhivatalok dolgozóinak a nyugdíjasoknak szánt karácsonyi utalványok kézbesítése, hangsúlyozta Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár az MTI-nek. Téved, aki azt gondolja, hogy a járási és kormányhivatalokban csak irodai dolgozók vannak, akik nem képesek elmozdulni az íróasztal mellől. A munkatársak számos ügytípusban, így a hatósági feladatok jelentős részében eleve helyszíni kiszállással dolgoznak. Kovács Zoltán kijelentette, „Az ügyfelek számíthatnak arra, hogy mindent ugyanúgy el tudnak majd intézni azokon a napokon is, amikor a munkatársaink egy része utalványt kézbesít, hiszen megfelelő munkaszervezéssel biztosítani fogjuk a folyamatos hivatali ügyintézést." Jelezte továbbá: a kézbesítés megszervezésekor a hivatalvezetők minden emberi szempontot figyelembe fognak venni, "senkinek nem rontják el az ünnepét",

Azt azonban nem lehet komolyan gondolni, hogy az államigazgatásban a munkatársak szabadságigénye alapján szervezik meg a munkát. Ez a versenyszférában sincs így, mondta az államtitkár. Felhívta a figyelmet, hogy az utalványok kézbesítése során a biztonsági szempontokat kiemelten szem előtt tartják majd.

A hivatali dolgozók munkaidőben kézbesítik az utalványokat, amely így lényegesen alacsonyabb költséggel jár, mint a postai kézbesítés, azaz adófizetői források megtakarítását eredményezi, miközben a nyugdíjasok lényegében ugyanazt a szolgáltatást kapják.

2
https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32264/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

A bejegyzésre 2 db hozzászólás érkezett!
Papinianus 2016-12-04 22:59:13
Tehát, hogy értsük miről van szó: egy önkormányzatra rá lehetne bízni egy ilyen kiosztást, hiszen a legkisebb helyeken is van legalább egy ember aki ismeri a viszonyokat, és erre mozgósítható. Pár nap alatt így kiszorhatók lennének az utalványok.
De a járásoknál az az ismeret nincs meg - nem is kell, hogy meglegyen, hiszen más a feladatuk - és a terület is nagy. Ha nem a belvárosi kerületeket nézzük akkor sok helyen bizony gondot okoz az is, hogy Mari néni mondjuk igazolja magát, mert vagy sose volt meg a személyije vagy már 20 éve lejárt (akkor odaadhatják neki az utalványt? Nem). Vagy a címzett nem azonosítható egyértelműen. Mert mondjuk 4 O. János lakik azon a címen hivatalosan és másik három azonos nevű nem hivatalosan tarózkodik ott. Vagy Mari néni elvált már Jánostól és ha János utalványát neki adják abból botrány lesz... Na ezek azok amit egy helyi ember: hivatalsegéd, postás, miegyéb tud. A 10-20 km-re ülő hivatalnok viszont nem.
2 lehetőség van: 1. bevonják az önkormányzatokat is és akkor nagyjából korrekten lemegy az osztás. 2. nem találnak meg minden címzettet, cetlizések lesznek, hogy menjenek a hivatalba az utalványért és még január 10-én is tart majd tényleges az utlaványok osztása, és sok lesz a "félre ment" kiosztás.
Szóval kedves Lázár János tessen ezt újratervezni mert nem olyan egyszerű ez a dolog, mint gondolná.

Én magam is voltam hivatalnok, önkormányzatnál. Amikor "csak" kopogtatócédulákat osztottunk egy eu-s választás lelőtt anno. Ismertük a települést, volt is helyi segéderő, mégsem találtunk meg minden címzettet. Mit csinál ilyenkor az emer? Vissza nem hiveti a cédulát, hát behajítja az árokba. Az még ok is, mert "csak" kopogtatók voltak, nagy tétje nem volt. De egy utalványt nem lehet elhajítani.
Mindezt a téli minuszokban kell kivitelezni most, rossz útkörülmények közt. Teszem gyorsan hozzá.
Válaszolok
Papinianus 2016-12-04 22:38:28
Azt senki sem gondolhatja komolyan, hogy van ez működőképes. Mert nem az. Mármint az, hogy a járások osszák ki az utalványt. Egy járási hivatalhoz ugyanis sok esetben 20-30 vagy mégtöbb település is tartozik. A hivatalban dolgozóknak pedig nincs helyismerete - ha csak véletlenül nem ott laknak. Egy önkormányzati ügyintéző, vagy ottani kézbesítő, illetve a helyi postás az más. Ő ismeri a viszonyokat.
De egy kisebb településen vagy akár a külvárosi negyedekben megmondani, hogy ki kicsoda, és biztos, hogy annak adják-e az utalványt aki a címzett, hát erősen kétséges. És a terület is fizikailag nagy.
Olcsónak pedig bizonyosan nem olcsóbb, mert az üzemanyagköltség az jelentős lesz, mivel a hivatalnok többnyire saját autóval netán busszal fogja megtenni a távot.
Az is marhaság, hogy nem lesz fennakadás az ügyintézésben. Dehogynem lesz mert addig a "szerencsétlen" ügyintéző félredobja a napi ügyeit amig kézbesít.
A mostani kormány jó dolgokat csinál, és csak így tovább. De ebben az esetben is el kéne ismerni a tévedést és visszakozni a döntésből. Menjen csak postán, amíg lehet.
Válaszolok

Ezeket a cikkeket olvastad már?