Blogolj!

Pénzügyileg is megalapozott Paks II.

Kedvező döntés született Brüsszelben a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatban. Az Európai Bizottság döntése azt jelenti, hogy Magyarországnak joga volt arra, hogy Oroszországgal tender nélkül megállapodjon. Azaz a magyar kormány felelősségteljesen, előrelátó módon olyan tervet készített, amely kiállta az uniós jogrend próbáját.

A beruházás költsége 12,5 milliárd euró, ami a magyar gazdaságra óriási hatást fog gyakorolni. Ez fele annak a 25 milliárd eurós összegnek, amit – az agrárkassza nélkül – az Európai Uniótól kapunk 2014 és '20 között.

Szakemberek szerint amit Magyarország 2007 és '14 között uniós forrásból lehívhatott, alapjaiban határozta meg a magyar gazdaság eredményességét, működését és a költségvetés helyzetét is és a devizatartalék helyzetét is érdemben befolyásolta. Tehát a 25 milliárd eurónak óriási hatása volt a magyar gazdaságra, ahogy a 12,5 milliárd eurónak is az lesz.

A kormány azért állapodott meg Oroszországgal tízmilliárd eurónyi hitel fölvételéről harminc évre, mert akkor ez volt a legkedvezőbb pénzpiaci ajánlat a program finanszírozására. De azt is rögzítette, hogy ragaszkodik ahhoz, hogy ez előtörleszthető legyen. A kabinet ragaszkodik ahhoz is, hogy a kamatszintek rendszeresen fölülvizsgálatra kerüljenek. Most, hogy Magyarországot a hitelminősítők fölminősítették, a kormánynak meg kell vizsgálnia, hogy vajon az Oroszországtól kapott hitel kamatföltételei és az új piaci föltételek milyen viszonyban vannak egymással. A kormány ellenőrzi, ha most venné föl a hitelt, akkor versenyképes lenne-e az orosz hitel feltételeivel. Erre Magyarországnak joga és lehetősége van, és ezt a lehetőséget az adófizetők együtt teremtették meg azzal, hogy Magyarország piaci pozíciói jelentősen javultak.

Ha az Európai Bizottság decemberben a tiltott állami támogatással kapcsolatos vizsgálatot lezárja, akkor nemcsak a megvalósulás, hanem a finanszírozás szempontjából is zöld lesz a lámpa.

Az Európai Bizottság szerint a tiltott állami támogatás azt jelenti, hogy a paksi beruházás akkor valósulhat meg, ha ugyanez az állami beruházás állami hitellel valósul meg, és az atomerőmű állami tulajdonban marad. Ugyanakkor a versenyföltételeknek is meg kell térülniük, mintha piaci föltételek mellett valósítaná meg az állam. Ezt jelenleg vizsgálják Brüsszelben.  

Nagyon nagy munka van abban, hogy az elmúlt egy évben közeledtek az álláspontok. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint jó esélyünk van arra, hogy december elején ez az eljárás lezáruljon. Ez megnyitja a pénzügyi műveletek előtt az utat. Amennyiben az Európai Bizottság decemberben a vizsgálatot lezárja, akkor megkezdődik az orosz hitel lehívása, s 2017-ben vagy 2018-ben megtörténhet az első kapavágás, elindul a beruházás megvalósítása.

A Paks II. beruházás fényes bizonyítéka lesz annak, hogy a kormány gondosan készítette elő a beruházást és előrelátóan gondolkodott. Minőségi munkáját Brüsszel is elismerte.  

 

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/32096/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?