Blogolj!

30 ezer forint adókedvezményt kapnak a kétgyerekesek

A családok támogatása továbbra is a kormány kiemelt célja, ezt mutatja, hogy a jövő évi költségvetésben 10 százalékkal többet fordítanak családtámogatásra, mint az idén.

Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára a BabaMama Expón a fontos jövő évi változások között elsőként említette, hogy tovább nő a kétgyermekes családok adókedvezménye, közölte a távirati iroda.

Mint mondta: január 1-jétől 30 ezer forint havi adókedvezményt kapnak a kétgyermekesek.

A másik fontos változás, hogy megújul, sokkal rugalmasabb lesz a bölcsődei ellátórendszer - közölte az államtitkár. A kormány célja, hogy egyetlen családnál se legyen a munkavállalás akadálya, hogy nem tudják elhelyezni három év alatti gyermekeiket - tette hozzá. Ismertette: a hagyományos bölcsődék mellett mini bölcsődék is létrejönnek, a családi napközik családi bölcsődékké alakulnak és munkahelyi bölcsődék létrehozását is támogatják. Tovább növelik a bölcsődei helyek számát és a dolgozók bérhelyzetét is javítják - közölte.

Fontos előírásnak nevezte, hogy kiterjesztik a bölcsődei ellátás megszervezésének kötelezettségét minden olyan településre, ahol legalább 40 három év alatti gyermek lakik vagy öt olyan gyermek, akiknek szülei igénylik a bölcsődei elhelyezést. Novák Katalin összegzése szerint a családok azt fogják érezni a jövő évtől, hogy egyre több lesz a bölcsőde típusú lehetőség és egyre kevesebb akadálya lesz a gyermekvállalásnak.

Az államtitkár szólt arról is, hogy az országban egyre népszerűbb a családalapítás,

hiszen az elmúlt években 30 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, a termékenységi mutató pedig öt év alatt - 2010 és 2015 között - 15 százalékkal emelkedett.

Akik a gyermekvállalás mellett döntenek, vagy gyermeket nevelnek, több támogatási forma közül is választhatnak, ezek között említette a vissza nem térítendő családi otthonteremtési kedvezményt, a kedvezményes hitel lehetőséget, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszerét, valamint hogy 5 százalékra csökkentették az új értékesítésű ingatlanok áfáját és áfa-visszatérítési lehetőséggel is élhetnek az érdeklődök.

A családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szólva azt emelte ki, hogy annak bevezetése óta több mint 30 ezer családnak ítélték meg ezt a kedvezményt, a támogatás mértéke pedig meghaladta a 67 milliárd forintot.

A családi pótlék esetleges emeléséről szóló kérdésre válaszolva Novák Katalin azt mondta: "családi pótlék típusú juttatásnak" tartja az ingyenes tankönyvellátást és gyermekétkeztetést. Közölte: ezeket az alanyi jogon járó természetbeni ellátásokat bővítették az elmúlt években és tervezik bővíteni a jövőben is, nem az alanyi jogon járó pénzbeni juttatásokat. Hozzátette: a családi pótlék mintegy 320 milliárd forintos előirányzat évente, amit természetesen a jövő évi költségvetésben is ugyanúgy előirányoztak.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/31878/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?