Blogolj!

A Moody’s is felminősítette Magyarországot

A Fitch és a Standard and Poor’s után a Moody’s Investors Service nemzetközi hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába sorolta a magyar állampapírokat, tudatta a szaktárca közleménye. A magyar gazdaságpolitika sikereit így a nemzetközi szervezetek és a piaci befektetők után már mind a három nagy hitelminősítő is elismeri.

A Moody's pénteki döntése új fejezetet nyithat az adósságszolgálatban, el lehet gondolkodni egy ambiciózusabb adósságcsökkentési pályáról – jelentette ki Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

A tárcavezető szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: azzal, hogy az ország visszakerült a befektetésre ajánlott kategóriába, mintegy 10 milliárd forinttal csökkenhet az elkövetkező egy-másfél évben az adósságfinanszírozás költsége a büdzsében, de ennél jóval fontosabb, hogy tovább javítja az ország tőkevonzó képességét.

A Moody's Investors Service pénteki döntése újabb külső megerősítése annak, hogy a magyar gazdaság fenntartható növekedési pályára állt, eredményes a kormány gazdaságpolitikája – tette hozzá a miniszter.

2011 végén éppen a Moody’s volt az első, aki spekulatív kategóriába minősítette Magyarországot. Az akkori leminősítések elvágták Magyarországot azoktól a konzervatívabb befektetőktől, akiknek a szabályzata előírja, hogy csak befektetésre ajánlott országok államkötvényeit vásárolhatják meg. Látva a magyar gazdaságpolitika eredményeit – az elmúlt évek során fokozatosan irányt váltottak a hitelminősítők: egymást követve jöttek a stabilizáló, kilátást javító és felminősítő döntések, most pedig éppen a Moody’s az, aki utolsóként visszaemelte a befektetési kategóriába hazánk adósbesorolását.

A sikeres gazdaságpolitikának köszönhetően hazánk minden makrogazdasági mutatója javult az elmúlt években, az államadósság mértéke elismerten csökkenő tendenciát mutat, mindezt már a hitelminősítők sem hagyhattak figyelmen kívül.

 

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/31524/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?