Blogolj!

Magasabb lesz a tigázosok gázszámlája

A volt tigázos fogyasztók a Főgáztól novemberben fogják megkapni az első számlát. A növekvő havidíj az úgynevezett részszámlásokat érintheti, vagyis azokat, akik nem a tényleges fogyasztásukat, hanem egy havi fix díjat fizettek minden hónapban.

Mint az Origo beszámolt róla, a nemzeti közműcég leányvállalata, a Főgáz október 1-jétől vette át a Tigáz 1,2 millió ügyfelét. A Tigáz és a Főgáz már 2016 tavaszán megkezdte az előre fizetős mérővel rendelkező fogyasztók átszerződtetését. A fogyasztók és a Főgáz között a törvényi előírás alapján határozatlan időre földgáz egyetemes szolgáltatási szerződés jön létre, így a fogyasztóknak nincsen teendőjük, a felhasználási helyek automatikusan a Főgáz ellátásába kerülnek. Külön szolgáltatási szerződést nem szükséges kötni, és a csoportos beszedési megbízások is átkerülnek a Tigáztól a Főgázhoz.

A területileg illetékes elosztó társaság változatlan marad, így a szolgáltatóváltás kapcsán nincs szükség mérőcserére vagy más műszaki beavatkozásra, a mérőleolvasási menetrend és gyakoriság sem változik. Műszaki problémákat továbbra is a megszokott elérhetőségeken lehet bejelenteni és a földgáz ára sem fog változni, ígéri a Főgáz.

A Főgáz az egyetemes szolgáltatást igénybe vevő fogyasztókat szeptemberben levélben tájékoztatta a szolgáltatóváltás folyamatáról. A fogyasztók a Tigáztól végszámlát kaptak. Ha egy felhasználási hely a Tigáztól tartozás miatt kikapcsolt felhasználási helyként kerül át a Főgázhoz, a felhasználó akkor kérheti majd a visszakapcsolást, ha a Tigáznál rendezte a tartozást.
A Főgáz a jogszabályi előírások alapján az átvételben érintett ügyfelek valamennyi olyan adatát megkapta a Tigáztól, amely szükséges a szerződés létrejöttéhez és a megfelelő számlázáshoz.
A Tigáznál online ügyfélszolgálatot használó fogyasztók könnyített módon tudnak majd regisztrálni a Főgáz online ügyfélszolgálati oldalára és ez lehetőséget biztosít arra is, hogy azonnal az egyszerű, környezetbarát e-gázszámlát válasszák.
A fogyasztók a Főgáz-tól novemberben fogják megkapni az első számlát, mérőállás diktálásra október végétől van lehetőség.

A Főgáz természetesen figyelmezteti a fogyasztókat, hogy a váltással magasabb számlára számíthatnak, de ez elkerülheti a figyelmet. A Figyelő azt írja, akár 60 százalékkal magasabb is lehet az első csekk. Ráadásul az első, majdnem két havi számla éppen decemberben érkezhet, ami kifejezetten kellemetlen lehet az ünnepekre nézve. A növekvő havidíj az úgynevezett részszámlásokat érintheti, vagyis azokat, akik nem a tényleges fogyasztásukat, hanem egy havi fix díjat fizettek minden hónapban. A háztartásoknak így érdemes a most a Tigáztól visszakapott összeget félretenni, hiszen a két társaság nem egymással bonyolítja az elszámolást. A szakértők azonban attól tartanak, hogy a Főgáz levélben küldött figyelmeztetése a kukában landol, és valódi meghökkenést okoz majd a majdnem dupla havi díj. A Főgáz egyébként szerette volna megelőzni ezt, de a korábbi szolgáltatóval nem sikerült megállapodni a kérdésben.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) 2015 augusztusában vonta vissza a Tigáz egyetemes gázszolgáltatási engedélyét 2016. október 1-jei határidővel, a cég kérésére. Ezzel vált hivatalossá, hogy a Főgáz veszi át a Tigáz ügyfeleit. 2016 végére Magyarországon mindenki a nemzeti közműcég leányvállalatától kapja majd a gázt. A Tigáznak 1,2 millió ügyfele van, az átvétel után a Főgáz 3,3 millió fogyasztót fog ellátni.

További információk a FŐGÁZ honlapján: http://szolgaltatovaltas.fogaz.hu/tigaz

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/31496/pics/lead_800x600.jpg
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?