Blogolj!

Negyven százalékos reálbáremelkedés várható öt év alatt

A rendszerváltoztatástól az emberek azt várták, hogy mielőbb ausztriai színvonalon élhessenek. Ez a vágy egyelőre nem valósult meg, sajnos a bérek továbbra is jócskán elmaradnak a nyugat-európai átlagtól. A kormány béremelési szándékai azonban biztatóak ezen a területen is.

A következő 5 évben 40 százalékos reálbéremelkedést szeretne elérni a kormány annak érdekében, hogy orvosolja a munkaerőhiányt, valamint növelje az ország versenyképességét – nyilatkozta Rogán Antal. A Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter kiemelte: cél, hogy emelkedjenek a fizetések, ehhez pedig csökkenteni kell az adóék mértékét. A kormány a járulékcsökkentés három lehetséges verzióját mérlegeli, ezek közül az egyik a munkáltató által fizetendő szociális hozzájárulási adó csökkentése.

A bérszínvonal most is folyamatosan emelkedik, november-januárban állapítják majd meg, hogy lehet-e a jelenleginél nagyobb mértékben növelni a reál­bért, és mit jelent a további emelkedés a foglalkoztatásban, gazdasági egyensúlyban, növekedésben – ezt Kósa Lajos mondta a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában. A Fidesz frakcióvezetője hozzátette: mindezt a parlament újraindulásakor, február 15-én kell majd valamilyen módon, jogszabályi szinten megjeleníteni.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a versenyszférában júliusban 4,7 százalék volt a bérnövekedés, amely augusztusra 6,2 százalékra emelkedett. Elemzők szerint az év végére elérhetjük a 7 százalék feletti reálbér-emelkedést is. Amennyiben a következő években kitartana a béremelkedés, emellett a közterhek is csökkennének, az infláció pedig alacsony maradna, nem lenne esélytelen a Rogán által felvázolt béremelkedés.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/31440/pics/lead_800x600.jpg
béremelés,gazdaság
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?