Blogolj!

Örvendetesen csökkent a munkanélküliség

A rendszerváltás óta nem volt ilyen alacsony a munkanélküliségi ráta, a foglalkoztatottak száma pedig nem volt ilyen magas hazánkban. A KSH legfrissebb adatait elemezte ma Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter.

Idén augusztusra a munkanélküliek száma az egy évvel korábbihoz képest 77 ezer fővel 227 ezerre, a munkanélküliségi ráta 1,7 százalékponttal 4,9 százalékra esett vissza. Június és augusztus között 4 millió 386 ezer főnek volt munkája, 135 ezer fővel többnek, mint egy évvel korábban.

Varga Mihály felhívta a figyelmet, hogy a 2010-es kormányváltás óta 677 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, amely növekedés döntő részben a hazai versenyszférában következett be, ahol mintegy 450 ezer fővel nőtt a létszám. A munkanélküliség ugyanezen időszakban 5 százalék alá, 4,9 százalékra esett, ilyen alacsony rátát 26 éve nem mértek hazánkban.

A 2010-es kormányváltás óta 677 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma

Varga Mihály elmondta, a 2010-es kormányváltás óta a foglalkoztatási ráta 54,6%-ról 67,1%-ra javult, ami 12,5 százalékpontos növekedésnek felel meg. Ugyanezen időszak alatt a munkanélküliségi ráta pedig 11,6%-ról 4,9%-ra esett vissza, ami 6,7 százalékpontos csökkenés eredménye.

Örvendetes, hogy a fiatalok esetében is folyamatosan javulnak a mutatók, hiszen a 15-24 éves korosztályban több mint 300 ezren, 23 ezerrel többen dolgoznak, mint egy éve. A 15–24 éves korosztály munkanélküliségi rátája 5,4 százalékponttal 12,8 százalékra csökkent, de a munkanélküliek ötöde továbbra is ebből a korcsoportból került ki. Korábban a fiatalok munkanélküliségi rátája 30%-hoz közelített. A 25–54 évesek és az 55–64 évesek munkanélküliségi rátája is mérséklődött, előbbieké 1,5 százalékponttal 4,3 százalékra, míg az utóbbiaké 1,4 százalékponttal 4 százalékra.

Csökkenő munkanélküliség

Magyarország júliusban – az Eurostat szerint ­– az ötödik legalacsonyabb munkanélküliséggel rendelkezett az Európai Unióban. Varga Mihály a foglalkoztatás további növekedésére számít, aminek összhangban kell lennie a termelékenység emelésével, az országon belüli strukturális munkanélküliség kezelésével, a munkaerő-mobilitás elősegítésével és a szaktudással rendelkező munkavállalók arányának növelésével.

https://ecoblogstar.blogstar.hu/./pages/ecoblogstar/contents/blog/30529/pics/lead_800x600.jpg
Központi Statisztikai Hivatal,Munkanélküliség,Varga Mihály
 
Feliratkozás blogértesítőre

Ha mindennap szeretnél értesülni a legfrissebb bejegyzésekről, akkor iratkozz fel a blogértesítőre.

Feliratkozom

Hozzászólások

Ezeket a cikkeket olvastad már?